Tongerse brouwerij Amburon is failliet

Drie initiatiefnemers verschillen te sterk van mening over te varen koers

Davy Daniëls, één van de drie uitbaters van The Belgian Amburon Brewery die failliet werd verklaard.
Karolien Coenen Davy Daniëls, één van de drie uitbaters van The Belgian Amburon Brewery die failliet werd verklaard.
The Belgian Amburon Brewery, een brouwerij in Overrepen nabij Tongeren, is failliet verklaard. Ze bracht Tongers (streek) bier zoals Amburon en Tungri op de markt en brouwde voor derden. De brouwinstallatie werd net geen twee jaar geleden geopend in een pand naast drankenhandel Daniëls. 

Drie partners staken geld in brouwerij Amburon. Maar er rees een dispuut tussen hen dat mee heeft bijgedragen tot het faillissement. “We verschilden sterk van mening over de uitbreiding en de snelheid waarmee we wilden doorgroeien”, zegt Davy Daniëls, één van de drie oprichters van de brouwerij. “Hert vergde bijkomende investeringen. We waren er bijna uit. Meer nog, we hadden een extra investeerder gevonden, maar toch is het ons niet gelukt.”

Capaciteit

De discussie ging over de biercapaciteit die de brouwerij moest halen om verder te kunnen groeien. “We bestaan ongeveer twee jaar en lijden verlies omdat we nog veel leningen moeten aflossen. En de schulden liepen op”, stelt Davy Daniëls. “En midden vorig jaar liep de omzet van de brouwerij met zo’n 40 procent terug.” 

Nochtans was er vraag naar het bier van brouwerij Amburon. “We exporteerden bier naar acht Europese landen en Amerika. Maar de afzet was niet voldoende om de kosten en het verlies te dekken.” Nu de faling is uitgesproken, zal een curator nagaan of de brouwerij levensvatbaar is en kan overgenomen worden.  
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.