Tijs Posen maakt fotoboek ter ere van de boeren, hun leven en werk in ‘Rutten’

Meer dan 80 keer in twee jaar liep Tijs Posen (42) uit Tongeren met z’n fototoestel rond in Rutten, een kerkdorp in Groot-Tongeren met een nog landelijk karakter. Het resultaat van z’n ronde: het fotoboek ‘Rutten’, waarmee hij een inkijk geeft in het dagelijks leven van de boeren. “Ik ken het dorp ondertussen als mijn broekzak.”
Tijs Posen
Mine Dalemans Tijs Posen

Posen was 900 uren zoet met de selectie van 1.100 foto’s waarvan hij er 300 opnam in het boek, en met het schrijven van de erbij horende verhalen en getuigenissen. “Het is een poëtisch fotoboek”, zegt Posen. “Met de foto’s en teksten wil ik de sfeer oproepen van een dorp dat het leven in de vier seizoenen.”

Hij doet dat vanuit het standpunt van boeren waarvan er nog twaalf actief zijn in Rutten. “Ik leg boeren die op het veld werken of op de boerderij de kalveren, koeien of varkens voederen vast voor het nageslacht. Boeren zijn stilaan een uitstervend ras. Ik laat zien hoe hard de boerenstiel is. Om dat te laten zien, heb ik bijvoorbeeld handen van de boeren groot in beeld gebracht. Het eelt en de kloven op hun handpalmen getuigen van de noeste arbeid.”

Portret MC Huber
Tijs Posen Portret MC Huber

Tijs Posen geeft met z’n fotoboek een inkijk in het dagelijks leven van de boeren. En de boerinnen? “Die zijn er nog weinig”, zegt hij. “Ik ben wel op een boerderij geweest waar een meer dan 90-jaar oud vrouwtje, de mama van één van de boeren in het boek, woont. Ik mocht haar fotograferen in de keuken met meubilair dat nog dateert uit de tijd van toen.” Aanvankelijk kostte het hem enige overtuigingskracht om boeren zover te krijgen dat ze zich spontaan lieten vereeuwigen op foto. “Het is kwestie van bij één boer over de vloer te komen en z’n vertrouwen te winnen, en de rest volgt. Wat je doet, gaat in de kleine gemeenschap van boeren snel rond.”

Tijs Posen
Mine Dalemans Tijs Posen

Evermarus

Het boek bevat niet enkel portretten van boeren. Ook staan er foto’s in afgedrukt die een inkijk geven in een oud volksgebruik op het platteland: het hanezingen op café! Wie Rutten zegt, denkt ook aan het Evermarusspel dat nog jaarlijks op 1 mei wordt opgevoerd. Het is het oudste nog bestaande mysteriespel in West- Europa. “Ook die taferelen die uitsluitend door mensen uit het dorp worden gespeeld, kreeg ik voor m’n lens.”

Tijs Posen stelt het fotoboek op 25 april voor in cultuurcentrum De Velinx in Tongeren. Die dag vindt ook de finissage plaats van de expo waar nog zo’n 30 uitvergrote foto’s hangen die ook in het boek staan. Het boek dat 49 euro kost, kan je reserveren met een mail naar fotografie@tijsposen.be.

Tijs Posen
Tijs Posen
Nacht van de bloedmaan.
Tijs Posen Nacht van de bloedmaan.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.