Speurders over start onderzoek kappersmoord: “Silvio Aquino in tranen, zo kenden wij hem niet”

Het hof van assisen in Tongeren, waar Shane R. en Brian V.G. zich moeten verantwoorden voor de moord op Hilmi Gedik op 29 november 2012 in Maasmechelen.
BELGA Het hof van assisen in Tongeren, waar Shane R. en Brian V.G. zich moeten verantwoorden voor de moord op Hilmi Gedik op 29 november 2012 in Maasmechelen.
“Meestal is de persoon die het lichaam van de overledene het eerste aantreft ook de eerste verdachte, dat was hier ook zo”, beschreef een van de speurders van de federale gerechtelijke politie de start van het onderzoek over de moord op Hilmi Gedik (39). Het was Silvio Aquino die zijn jeugdvriend in de nacht van 29 op 30 november 2012 dood zag liggen aan de voordeur van zijn woning in Maasmechelen, waar hij zelf nog had gewoond. Met lood in de schoenen trok Silvio in het holst van de nacht naar de politie om de moord te melden. “Hij was zeer zwaar aangedaan door wat zijn vriend was overkomen en barstte meerdere keren in tranen uit.”

De beelden van het slachtoffer Hilmi Gedik, die op 29 november 2012 met enkele kogels in het hoofd en de borst werd doodgeschoten aan de voordeur van zijn woning aan de Joseph Smeetslaan in Maasmechelen waren hard. Toen ze minutenlang en tot in detail  in de assisenzaal werden getoond, keek beschuldigde Shane R. er onbewogen naar. Zijn medebeschuldigde Brian V.G. wendde zijn blik in ongeloof weg van de harde foto’s.

Slachtoffer Hilmi Gedik was actief op het beslissend niveau binnen de Aquino-clan, benadrukte speurder Vanoirbeek. “Hilmi leefde in de wereld van cash geld. Hij zette zijn geld niet op de rekening. Zijn bank was onder de plint in de keukenkast, waar een zak met 45.000 euro cash geld gevonden werd. Op de tapgesprekken in het kader van het dossier RAAK (het onderzoek naar de criminele organisatie van internationale drugshandel rond de Aquino-clan dat op dat ogenblik volop gevoerd werd, red.) hoorde de politie een vertrouweling van de Aquino-clan ook meedelen dat Hilmi kort voor zijn dood nog 80.000 euro ‘los’ gekregen had.”

Toch leek het er volgens de speurders op dat de dader(s) van de moord, die de woning van het slachtoffer doorzochten, niet op zoek waren geweest naar geld. “Want dat lag er nog voor het grijpen. Een briefje van 500 euro stak zichtbaar uit de lade van de kast en er lagen biljetten ter waarde van 750 euro geld op de vloer van de slaapkamer.” Gelukkig was de 10-jarige dochter van het slachtoffer toevallig niet thuis omdat ze die avond bij haar grootouders overnachtte.

Silvio Aquino eerste verdachte

De aangifte van Silvio Aquino was de eerste melding van de moord. Silvio had zijn gsm niet bij, reed dan maar onmiddellijk naar huis en daarna naar het politiekantoor in Maasmechelen. Toen hij na wat rondtoeren en lang twijfelen toch de moed vond om de moord op zijn jeugdvriend persoonlijk te gaan aangeven, bleek zijn twijfel niet onterecht. Met 2.365 euro cash op zak werd Silvio Aquino als eerste verdachte van de moord op Hilmi Gedik enkele uren in hechtenis genomen.

“Silvio Aquino was inderdaad de eerste verdachte in dit dossier”, gaf speurder Vanoirbeek toe. “Wat deed hij daar midden in de nacht aan die woning. Hij woonde daar toch niet? Waarom belde hij de hulpdiensten niet onmiddellijk? Silvio was geen onbesproken figuur, de Aquino’s waren algemeen bekend bij de politie.” Silvio en Hilmi hadden samen ook een crimineel verleden. Ze waren in de jaren 90 al samen actief en werden in 2005 in Nederland ook beiden veroordeeld voor ontvoering en gijzeling. “Silvio werd voor de moord op Gedik tweemaal verhoord als getuige door de lokale politie en eenmaal als verdachte door de federale politie. Tijdens dat derde verhoor was hij zeer zwaar aangedaan door wat zijn vriend was overkomen en begon hij meermaals te wenen. Dat was niet de Silvio Aquino die de politie kende.”

 Pieter Filipowicz, een van de advocaten van beschuldigde Shane R.
Mine Dalemans Pieter Filipowicz, een van de advocaten van beschuldigde Shane R.

Ik vind het zeer vreemd dat u het alibi van Silvio Aquino nooit heeft gecontroleerd en dat u iemand die in die mate gekend is bij de politie op zijn woord gelooft

Advocaat Pieter Filipowicz

Alibi

Maar Silvio had een alibi. Want hij was met de speciale VW Polo met Nederlandse nummerplaat, die altijd netjes bij Hilmi achteraan op de oprit werd geparkeerd, naar Amsterdam gereden. Hij noemde het restaurant en het hotel waar hij die dag en avond naartoe was getrokken maar wilde daar verder niet veel meer details over kwijt. Tussen 2 en 3 uur ’s nachts was hij terug gearriveerd aan de woning van Hilmi.

“En dat alibi heeft u dus nooit gecontroleerd?”, confronteerde Pieter Filiopwics, advocaat van beschuldigde Shane R., het speurdersteam. “Vreemd toch dat u iemand die in die mate gekend is bij de politie op zijn woord gelooft?” De raadsman wilde ook weten of Silvio Aquino na de moord misschien nog zelf met met zijn huissleutel naar binnen was gegaan in de woning van Gedik. Hoofdspeurder Kun: “Volgens de verklaringen van Silvio zelf en de resultaten van de tapgesprekken uit het onderzoek RAAK gebeurde dat niet.” Die tapgesprekken hadden ook aangetoond dat de Aquino-clan volg ongeloof onderling had gecommuniceerd over de feiten.

Angela Piscione, een van de advocaten van beschuldigde Brian V.G.
Mine Dalemans Angela Piscione, een van de advocaten van beschuldigde Brian V.G.

Er is een verklaring dat de daders niet op zoek waren naar Gedik maar naar Silvio. Ziet u een link tussen de moord op Hilmi Gedik en die op Silvio Aquino?

Angela Piscione, raadsman van beschuldigde Brian V.G.

Was dit een vergismoord?

Silvio Aquino had ook nog tot 2008 in de woning van het slachtoffer gewoond. Hij werd drie jaar later, op 27 augustus 2015, zelf doodgeschoten in Opglabbeek. Angela Piscione, raadsman van beschuldigde Brian V.G., vroeg daar meer uitleg over aan het speurdersteam van de federale politie. “Ziet u een link tussen de moord op Hilmi Gedik en de moord op Silvio Aquino? Er is immers een verklaring van een Maasmechelaar die in Rotterdam woont, dat de daders niet op zoek waren naar Gedik maar naar Silvio en dat ze niet op de hoogte waren dat hij zelf niet meer in die woning woonde?”

Hoofdspeurder Dimitri Kun: “Daar is geen onderzoek naar verricht want Silvio woonde al niet meer in die woning sinds 2008.” Dat er toch rapporten waren dat de Aquino’s bang waren, benadrukte Piscione. En dat het toch een feit is dat Silvio Aquino drie jaar later op een gelijkaardige manier vermoord werd. Aanklager Boyen riep de raadsman een halt toe. “Dat is pertinent niet waar. Gedik werd thuis doodgeschoten. Silvio werd met zijn voertuig klem gereden en op straat doodgeschoten. Er is hier helemaal geen sprake van een ‘vergismoord’ en we gaan dat tweede proces hier nu niet voeren.”

Half Maasmechelen verdacht

De speurders startten daarna aan een uiteenzetting van de 7 opdrachtgevers en 20 uitvoerders die als mogelijke verdachten in beeld kwamen voor de moord op Hilmi Gedik. “Half Maasmechelen kwam bijna in aanmerking voor die moord als we de vele informanten moeten geloven. Ik heb zelden zoveel politionele informatie in een onderzoek gezien,” benadrukte voorzitter Liesens.

Uiteindelijk bleven enkel beschuldigden Shane R. en Brian V.G. als verdachten en ‘partners in crime’ over. Tien puzzelstukjes schotelde hoofdspeurder Dimitri Kun de jury voor om het plaatje rond hen samen te stellen. Het leidde tot hevig weerwerk bij de zes advocaten van de verdediging. En bij de beschuldigden zelf. Shane R.: “Als ik de moord op Hilmi Gedik zou gepleegd hebben voor zoveel geld (de speurders hadden als mogelijk motief voor de moord op Gedik aangehaald dat de beschuldigde daar 50.000 euro voor zou gekregen hebben, red.) , dan zou ik daarna toch geen inbraken meer hebben gepleegd voor geld.”