Schimmel in de rechtbank: medewerkers ziek na contact

Twee medewerkers van de rechtbank in Tongeren zitten ziek thuis nadat ze vermoedelijk in contact kwamen met dossiers die aangetast werden door schimmels. De dossiers liggen voorlopig achter slot en grendel in twee lokalen.

De schimmelproblemen ontstonden in de oude rechtbank in de Predikherenstraat. De kelders bleken er vochtig, waardoor een reeks dossiers ook na de verhuis richting Vrijthof bleef liggen door een mogelijke aantasting door schimmel. Het probleem werd in 2013 al gesignaleerd aan de FOD Justitie, maar een oplossing bleef uit. "Soms moest zo'n oud dossier wel uit die kelder en naar het nieuwe gebouw gehaald worden", zegt waarnemend afdelingsvoorzitter Elisabeth Raskin. "De medewerker die daarmee belast werd, zit ondertussen ziek thuis. De schimmel zou ondertussen ook in ons nieuwe gebouw aanwezig zijn, waardoor we twee lokalen met dossiers nu hebben afgesloten. Ook een tweede personeelslid zit momenteel ziek thuis. Mogelijk is er daar ook een verband met de schimmelproblematiek, maar dat kan ik niet bevestigen."


Hoe de schimmelproblematiek nu aangepakt zal worden, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk moeten de getroffen dossiers ingescand en gekopieerd worden, waarna men de originelen kan vernietigen. (DMH)