Pastoor wil geen rosse muntjes meer tijdens collecte: “Ik heb nog liever dat ze niks geven”

Tongerse pastoor wil liever geen rosse muntjes meer tijdens geldinzameling.
Mine Dalemans Tongerse pastoor wil liever geen rosse muntjes meer tijdens geldinzameling.
Laat uw rosse euromuntjes thuis en geef liever grotere bedragen van minstens 10 eurocent. Die opvallende oproep doet pastoor Tony Hayen van de pastorale eenheid Sint-Benedictus in Tongeren in Kerk & Leven. Hayen klaagt aan dat de berg rosse centjes laten tellen geld kost en zo uiteindelijk nog maar de helft opbrengt. “We kunnen het licht nog niet aansteken met wat die collectes opleveren.”

“Ach mijnheer, belt u ook al voor die centjes. Ik kan geen rosse centjes meer zien”, zucht pastoor Tony Hayen. “Het klinkt misschien als een win-winsituatie voor wie in zijn portefeuille of handtas grabbelt tijdens een eucharistieviering: je geraakt eindelijk van je rosse euromuntjes af en de kerk verdient er nog iets aan. Maar dat is schijn”, zegt pastoor Hayen. Hij plaatste zijn oproep eerst in het lokale parochieblad, onder andere op vraag van de kerkmedewerkers die tijdens de eucharistie en andere vieringen rondgaan met de collecteschaal. Die zien zich geconfronteerd met een waar gewicht aan muntjes die uiteindelijk niets opbrengen. “Het gebeurt soms dat de koster zijn mand bijna laat vallen omdat iemand er plots een bomvol zakje met stukken van 1 eurocent in legt”, zegt Hayen.

Allemaal bankbriefjes

Vooral in de kleine parochies met bijvoorbeeld maar één viering per maand is de nood hoog. Die leveren soms maar 15 euro op, waarvan de helft voor de kerkfabriek. Het ingezamelde geld wordt bij de bank binnengebracht, maar kost geld om te laten tellen. “Ik heb nog liever dat de mensen niets geven.” 

Pastoor Hayen benadrukt dat iedereen vrij is om te geven wat hij wil, maar wil vooral sensibiliseren. “Het valt me op dat bij uitvaarten meer rosse muntjes worden gegeven. Dat staat in schril contrast met een uitvaart die ik onlangs heb gedaan voor Duitstalige mensen. Daar lag niet één muntstuk in de schaal, wel allemaal bankbriefjes. Dat is een andere traditie.”

1.088.000 euro

Gaat er dan niet te weinig geld naar de Tongerse kerken? “Toch niet”,  meent algemeen directeur Luc Houbrechts van de Stad Tongeren. “In 2019 heeft de stad Tongeren 1.088.000 euro voorzien voor de exploitatie en 200.000 euro voorzien voor de investeringen van de diverse Tongerse kerkfabrieken.”

 De arme weduwe

De persdienst van het bisdom Hasselt laat weten dat er geen beleidslijn noch stelling uitgewerkt is omtrent kleine muntjes in de collectes. “Iedereen is dus vrij om te geven wat hij of zij zelf wil of kan geven tijdens een inzameling”, zegt Jente Vandewijer. “Het evangelie leert ons inderdaad dat de arme weduwe die maar twee muntjes in de schaal wierp, meer gaf dan de rijken die grote bedragen offerden. Maar anderzijds hebben we begrip voor de mensen die rondgaan met de collectes en de kerkfabrieken die het vervelend vinden om de ‘rosse muntjes’ te ontvangen. Het laten tellen ervan kost al gauw de helft van hun waarde. De overheid zelf ontraadt het gebruik van deze muntjes en ook handelaars nemen ze gewoonlijk niet meer aan. Pastoor Hayen deed daarom terecht een beroep op de goodwill en het gezond verstand van de parochianen, uiteraard zonder verplichting.”
114 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Geef gewoon niks. Ze krijgen al genoeg op kap van de bevolking. En als de nood het hoogst is , dan komt de kerk met het gezegde" wij steunen en helpen U of jullie met ons geloof" maar 1 euro afgeven voor echte hulp? Nog nooit meegemaakt. Ze vragen zelfs geld van de slachtoffers om hun zogenaamde hulp te betalen. De kerk is zoals een politieker , eigen zakken tellen . De rest kan de boom in.

 • Pierre De Coninck

  Pierre De Coninck De kerk en pastoors hebben nooit genoeg, ik kan er van meespreken door de verkregen( al dan ni terechte erfenissen) van mensen zonder kinderen, heb totaal geen respect meer voor kerk of pastoors in de tijd gelovig nu atheist door de voorvallen en nu nog klagen over rosse centjes, SORRY geen enkel respect meer

 • raf peeters

  Poolse priesters leven van wat er gecollecteerd wordt ,ja die hebben geen vaste wedde zoals de Belgische priesters ,dus het is eigenlijk ongehoord en ken je 't spreekwoord,een gegeven paard kijk je niet in zijn muil.

 • danny marien

  ten eerste , de kerkfabriek krijgt al geld genoeg , om niks te doen. en dan moet de overheid de munten terugnemen en dan verbieden en de prijs vanalles laten zakken

 • Eddy Vermeulen

  Meneer pastoor mag ze ook aan mij geven, ik zal ze wel in mijn spaarpot steken voor het dierenasiel.