Nog steeds nazimemorabilia te koop op antiekmarkt in Tongeren, ondanks verbod: “Hardleerse handelaars zullen geweerd worden”

In Tongeren zijn zondag opnieuw nazi-memorabilia aangeboden op de antiekmarkt bij minstens 7 standhouders.
DSS In Tongeren zijn zondag opnieuw nazi-memorabilia aangeboden op de antiekmarkt bij minstens 7 standhouders.
In Tongeren zijn zondag nazimemorabilia - echte en replica’s- aangeboden op de antiekmarkt bij minstens 7 standhouders. Schepen van Economie Marc Hoogmartens (Tongeren.nu) gaat de zaak onderzoeken en laat abonnementen intrekken van hardleerse handelaars. “In juni hebben we het marktreglement aangepast en we gaan erop toezien dat het goed wordt toegepast”, zo laat Hoogmartens weten.

Nadat vorig jaar in september een handelaar betrapt werd op het verkopen van nazispullen, werd het marktreglement van de Tongerse antiekmarkt in juni verscherpt. Zo werd het aanbieden van alle memorabilia, nep of authentiek, uit de Tweede Wereldoorlog waarop merktekens van de nazi’s of de SS te zien zijn, verboden. Maar hardleerse handelaars kunnen dit omzeilen door die merktekens af te plakken. Er staat wel een uitzondering in het reglement voor de verkoop van oorlogsboeken met foto’s met nazisymbolen, of postzegelverzamelingen uit de oorlogsjaren.

Zeven standen

Zondag werden echter opnieuw voorwerpen met een swastika aangetroffen. Het lijkt erop dat Tongeren de handel niet onder controle krijgt. Echt moeilijk is het nochtans niet om de overtreders te betrappen. Na een uurtje rondwandelen op de antiekmarkt vonden wij bij 7 standen verschillende nazimemorabilia, gaande van SS-dolken, nazi-eretekens, kampboekjes, en allerhande gebruiksvoorwerpen met de afbeelding van Hitler op. De stad wil ingrijpen en plant maatregelen. “Ik zal de marktleider aanspreken over het probleem en om een rapport vragen”, zegt schepen van Economie Marc Hoogmartens. 

Ook te vinden op de markt: een dolk voorzien van hakenkruisen.
DSS Ook te vinden op de markt: een dolk voorzien van hakenkruisen.

Hardleerse standhouders

De aanpassing van het reglement werd vooraf besproken met de vaste standhouders en daar waren toen geen opmerkingen over, volgens de schepen van Economie. “We zullen ze daaromtrent in de toekomst ook informeren zodat ze weten wat toegelaten is en wat niet.” Standhouders die het reglement niet naleven, kunnen in de toekomst geweerd worden van de antiekmarkt. “We gaan daar initiatieven rond nemen zodat ze weten wat het reglement inhoudt. Als men volhardt in de boosheid, kunnen ze ook geweerd worden”, aldus nog de schepen. Enige verwarring bij de handelaars is mogelijk, want de nationale wetgeving over de verkoop van nazisouvenirs is eerder vaag. “Originele stukken die dateren uit de naziperiode zijn niet verboden, want ze hebben een historische waarde”, zegt Lode Denolf van  gelijkekansencentrum Unia. “Reproducties - namaakstukken, dus - verkopen is dan weer strafbaar. Ook zijn alle marktreglementen op de koop toe verschillend. Wij pleiten al lang voor federale eenvormigheid”, besluit hij.

Een poster roept op om ‘mee te strijden tegen het bolsjewisme’.
DSS Een poster roept op om ‘mee te strijden tegen het bolsjewisme’.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Samuel Smausentich

  25 jaar geleden heb ik verbouwingswerken uitgevoert in de Atrebatenstraat 101, Etterbeek. Ik heb er een morse-seinsleutel gevonden tussen een hoop afval en tijdschriften "Signal". Onlangs vernam ik dat er in die woning spionage-aktivitijten waren. De beschermingskap van de seinsleutel vermeld in 't gotiek duits: ''stekker uittrekken alvorens openen'. Er staat ook een adelaar met swastikkaka op. Een expert heeft mij verzekerd dat mijn vondst zeker 500€uro waard is. Wat ben ik blij !

 • Filip Catz

  Wegstoppen en verbieden, is dat eigenlijk niet een soort negationisme ? Het is geschiedenis die niet vergeten mag worden, zodat mensen het herkennen wanneer het opnieuw dreigt te gebeuren.

 • San Pauwels

  Dergelijke stukken (messen, wapens...) horen thuis in musea, want voor men het in de gaten heeft, belanden ze in handen van een of andere idioot/fan. Nazaten van collaborateurs (en zo lopen er wel wat rond) kunnen zo ook nog wat geld verdienen.

 • danny janssens

  de geschiedenis herhaalt zich altijd

 • Roger Cooks

  Zeikers! Haal dan ook maar alle kruisen weg want hoeveel moorden hebben de katholieken in de Amerika's niet gepleegd met het kruis op kop en hoeveel onschuldigen heeft de inquisitie niet verbrand in naam van het kruis??