Meer dan 31 appartementen in en rond
waardevolle Hoeve Brone

Hoeve Brone in Koninksem wordt omgebouwd voor 13 appartementen, en in de nabijheid worden nog eens 18 appartementen bijgebouwd.
Karolien Coenen Hoeve Brone in Koninksem wordt omgebouwd voor 13 appartementen, en in de nabijheid worden nog eens 18 appartementen bijgebouwd.
Hoeve Brone op de Koninksemstraat in Koninksem (Tongeren) zal worden omgebouwd voor dertien appartementen. Achter de hoeve komen nog eens achttien nieuwe appartementen. De gemeenteraad heeft haar fiat gegeven voor de aanleg van een parking, een voet- en brandweg op een braakliggend terrein nabij de hoeve. 

Het gebied wordt ontwikkeld door NV Kolmont. De parking biedt plaats aan vijf auto’s. Voor de toekomstige bewoners is er een ondergrondse parking. Hoeve Brone is geen geklasseerd monument maar het gebouw staat wel op de inventarislijst van waardevolle gebouwen. Het oudste gedeelte van de hoeve dateert uit de 17de eeuw. Het gaat om een witgekalkt gebouw dat rond een rechthoekig erf werd gebouwd. Het erf werd met kasseien aangelegd. Een andere gedeelte van de hoeve werd tegen het eind van de 19 de eeuw aangepast. Aan de boerderij is een woonhuis verbonden met een schuur en stallen.

Bij de oppositie, met name de N-VA, klonk kritiek op het woningplan. Patrick Leenders (N-VA) ging akkoord met de bouw van appartementen in de hoeve maar hij is niet te spreken over de nieuwbouw buiten de hoeve. “Het afwijken van de stijl van de hoeve en de komst van zoveel extra appartementen zal impact hebben op de mobiliteit”, zegt hij. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.