Maak virtuele 3D-wandeling door zeven kerken

De bijdrage van Tongeren aan Terra Mosana is een 3D- reconstructie van zeven boven elkaar gebouwde kerken waarvan resten zijn blootgelegd en te bekijken onder de basiliek.
TONY VAN GALEN De bijdrage van Tongeren aan Terra Mosana is een 3D- reconstructie van zeven boven elkaar gebouwde kerken waarvan resten zijn blootgelegd en te bekijken onder de basiliek.
Gisteren werd in Luik het startschot van Terra Mosana gegeven. Tarra Mosana is een groot project met twaalf partners uit Aken, Luik, Maastricht en Tongeren die de handen in elkaar slaan om de gemeenschappelijke geschiedenis van de euregio aantrekkelijk te maken voor de toeristen. Samen trekken ze 4,6 miljoen euro uit. In de eigen gouw doen Leopoldsburg, Beringen en Tongeren mee. 

“Als oudste stad van het land geven we de evolutie van de stad, van aan de Romeinse tijd tot en met vandaag, weer”, zegt Steven Vandewal. “De geschiedenis van Terra Mosana begint in Tongeren, op de Civitas (marktplein). Het was bewoond door de Romeinen. Bovendien liepen twee grote verkeersassen, waaronder de heirbaan van Keulen naar Bavais, over het plein.” In de Tongerse bijdrage van Terra Mosana zit een 3D-reconstructie van de zeven kerken die de voorbije 2000 jaar boven elkaar zijn gebouwd. De resten kan je bekijken in het recent geopend archeologisch museum dat zich onder de vloer van de basiliek bevindt. Tongeren trekt voor haar deel 120.000 euro uit. De helft daarvan is Europees geld. Een vierde komt van de provincie, de rest van de stad. “Eerst wordt een studie besteld over de zeven kerkfasen”, lichtte Steven Vandewal toe. Tegen 2020 worden de kerken in 3D uitgewerkt en het daarop volgend jaar zal Terra Mosana in z’n geheel in de deelnemende gemeenten voorgesteld worden. In Beringen wordt een zintuiglijke ervaring in de mijn in 3D weergegeven. In Leopoldsburg kan je het erfgoed rond de bevrijding in de tweede wereldwereldoorlog virtueel ontdekken.

Beleving

Terra Mosana op een digitale manier laten ontdekken door toeristen is niet het enige doel van het grensoverschrijdend project. Ook willen de steden en gemeenten die meedoen een platform maken voor het cultureel erfgoed. Hierbij is het de bedoeling met behulp van 3D- beelden archeologische sites en gebouwen samen te brengen op een virtuele plek. “Aan de hand van de 3D- beelden worden ook digitale verhalen verteld over het verleden, heden en toekomst van de gemeenten die betrokken zijn met het project”, wierp Steven Vandewal op. Terra Mosana wordt zo gemaakt dat de toeristen een virtuele wandeling door de sites en gebouwen kunnen maken zonder dat ze naar ginder moeten gaan. Ze krijgen een extra beleving van de geschiedenis, meer bepaald de stedelijke ontwikkeling”, besloot de archivaris. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.