Kroningscomité heeft een nieuwe voorzitter

Peter Severijns is de nieuwe voorzitter van de kroningsfeesten.
Foto Borgerhoff Peter Severijns is de nieuwe voorzitter van de kroningsfeesten.
Na 31 jaar als voorzitter van het kroningscomité dat om de zeven jaar de kroningsfeesten organiseert, geeft Georges Willemaers (76) de fakkel door aan Peter Severijns (56). "Beter nu, dan te wachten tot de start van de voorbereiding op de kroningsfeesten van 2023", deelde hij mee.

Peter Severijns neemt de uitdaging aan. "25 jaar geleden kwam ik erbij om mee te werken aan het avondspel", licht hij toe. Eerst als hulpregisseur, maar sinds 2009 nam hij zelf de regie van het spel in handen. Hij schaarde een team van jonge medewerkers rond zich. Ook als voorzitter zal hij zich extra inzetten op verjonging.


"Daar zit nog veel potentieel", liet Severijns uitschijnen. "Ik wil nog meer jongeren aanspreken en betrekken bij de kroning, niet enkel voor het avondspel, maar ook voor de processie en het bestuur. Ze hebben een eigen verhaal te vertellen. Meer nog, ze hebben een eigen visie waar we rekening mee moeten houden." Severijns beseft dat het niet vanzelfsprekend is om een voltijdse baan te combineren met het voorzitterschap van het comité.


"Voor mij is het een roeping", bekent hij. "Van toen ik nog een kind was, stapte ik door de straten van de stad mee in de processie. Sindsdien laat de kroning me niet meer los." Vier keer deed hij mee aan de processie. In 1992 werd hij lid van het kroningscomité en nu is hij voorzitter.


Georges Willemaers was 45 jaar toen hij voorzitter werd. Hij leidde vijf kroningsfeesten na elkaar in goeie banen. "Al die jaren heeft hij er naar gestreefd om van de kroningsfeesten iets spectaculair te maken voor Tongeren en omliggende dorpen", getuigt Peter Bruggen, secretaris van het kroningscomité. "Het enthousiasme waarmee de leden vorig jaar de zestiende editie organiseerden tonen aan dat Georges hierin geslaagd is." Hij blijft lid van het kroningscomité, maar is nu ook aangesteld als ere-voorzitter. (LXB)