Jeugdgevangenis van Tongeren moet dicht wegens te verouderd: “Maar wat met de 33 personeelsleden die er werken?”

Te oud, te kleine cellen, te weinig lichtinval en onvoldoende verlucht. Redenen genoeg om de jeugdgevangenis te sluiten
TVG Te oud, te kleine cellen, te weinig lichtinval en onvoldoende verlucht. Redenen genoeg om de jeugdgevangenis te sluiten
Te kleine cellen, te weinig lichtinval, onvoldoende verluchting en een verouderd gebouw dat dateert uit 1855. Om deze redenen heeft het agentschap Jongerenwelzijn op vraag van Vlaams minister van welzijn Jo Vandeurzen besloten de jeugdgevangenis in Tongeren te sluiten. Maart 2020 trekt het Vlaams detentiecentrum weg uit Tongeren. “We zijn blij dat de jeugdgevangenis vertrekt”, reageert Naima Charkaoui, de waarnemend kinderrechtencommissaris. De mededeling over de sluiting kwam bij de 33 personeelsleden aan als een koude douche. “De verslagenheid en de onzekerheid is groot bij de mensen”, zegt Frank Conings, nationaal vrijgestelde bij het ACV voor justitie.

Vandaag is in de jeugdgevangenis plaats voor vijftien uit handen gegeven jongeren. Ze zijn 16 jaar of ouder, hebben  zware feiten gepleegd en worden berecht als volwassenen. Momenteel verblijven er acht zulke jongeren. De overige plaatsten zijn voor jongeren voor wie geen plaats is in de gesloten instellingen van Everberg en Mol. De sluiting betekent niet het einde van de gevangenis van Tongeren, die de oudste van het land is. Op de bovenverdieping zitten illegalen die criminele feiten hebben gepleegd. De 27 mensen die daar werken, vallen onder de federale overheid. Zij mogen voorlopig blijven. 

Een tijdbom

Voor de jeugdgevangenis is er echter geen toekomst meer. “Meermaals hebben we de slechte omstandigheden aangekaart”, zegt waarnemend kinderrechtencommissaris Naomi Charkaoui. “Het is een tikkende tijdbom. Mensonwaardig! Het gebouw heeft zijn tijd gehad. Het is niet meer aangepast aan de huidige normen van licht en ruimte.” Ook minister Vandeurzen heeft meermaals gezegd dat de jeugdgevangenis niet geschikt is om jongeren op te sluiten. “Er zijn de te krappe cellen en gebrekkige verluchting. Mogelijkheden om uit te breiden zijn beperkt. Ingrijpende verbouwingswerken zijn niet mogelijk. Een aantal jongeren zijn schoolplichtig en moeten les volgen. Anderen volgen een beroepsopleiding. Dat is niet vanzelfsprekend in Tongeren omdat de lokalen te klein zijn en niet aangepast aan de hedendaagse normen van comfort”, stelt Peter-Jan Bogaert, woordvoerder van het Agentschap Jongerenwelzijn. Tegen maart 2020 moet de jeugdgevangenis weg uit de Ambiorixstad.

Onzekerheid

Maar wat met de 33 personeelsleden van de jeugdgevangenis? “Het personeel is in snelheid genomen”, stelt Frank Conings van ACV. “Ze weten niet waar ze aan toe zijn. We horen dat de jeugdgevangenis verhuist naar een leegstaande vleugel van de gevangenis in Beveren (volgens Agentschap Jongerenwelzijn één van de pistes, maar er is nog niks beslist). Het personeel zit met vragen. Moeten ze straks gaan werken in Beveren? Of mogen ze alsnog in Limburg blijven werken?” Het Agentschap Jongerenwelzijn gaat nu na wat de wensen zijn van de 33  portiers, cipiers, opvoeders en anderen die aan de slag zijn in de jeugdgevangenis. “We gaan bekijken of het mogelijk is om mensen een job aan te bieden in diensten van de Vlaamse overheid die in Limburg gevestigd zijn”, klinkt het.

Tegen maart 2020 moet de gevangenis weg uit Tongeren.
TVG Tegen maart 2020 moet de gevangenis weg uit Tongeren.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dominique Landmeters

    Wat wil je nu de criminelen meer rechten hebben dan wij die alleen maar plichten hebben! Men spreekt al lang niet meer over gevangenis, maar over tijdelijke-luxe-verblijfplaats-met-beperkte-bewegingsruimte!

  • Peter Derwa

    Oei, onze gevangenis voldoet niet meer aan de bandietjes hun normen, ik denk dat in hun kleine cel niet genoeg plaats is voor hun tv en playstation