Goed 50 jaar na z’n verdwijning staat
adelaar terug aan de voet van Ambiorix: “Onze volksheld schittert weer als vanouds”

De Romeinse Adelaar die vijftig jaar geleden gestolen werd door enkele zatte studenten is terecht en werd vandaag terug geplaatst. Frits Berckmans gas de eerste aanzet om de arend terug te vinden? Eugene Devue vond de dader. En Patrick Beusen, restaureerde de arend.
Benoit De Freine De Romeinse Adelaar die vijftig jaar geleden gestolen werd door enkele zatte studenten is terecht en werd vandaag terug geplaatst. Frits Berckmans gas de eerste aanzet om de arend terug te vinden? Eugene Devue vond de dader. En Patrick Beusen, restaureerde de arend.
Bijna een halve eeuw na z’n mysterieuze verdwijning is de adelaar, het symbool van macht bij de Romeinse heersers, terug thuis. Hij pronkt opnieuw aan de voet van het standbeeld van Ambiorix op de Grote Markt in Tongeren. “Onze volksheld en dé bekendste Tongenaar is weer compleet, en hij schittert als vanouds”, reageert burgemeester Patrick Dewael.

Nagenoeg 50 jaar geleden verdween de adelaar. Het beeldje werd gestolen door  12 studenten uit Glons in het Luikse en uit Limburg. Na een nachtje uitgaan trokken ze naar de Grote Markt. “Daar werd één van hen uitgedaagd om op de sokkel van Ambiorix te klauteren”, vertelt Frits Berckmans, gids in Tongeren en kenner van de Romeinse geschiedenis. Het liep fout af. “Hij moet om de één of andere reden z’n evenwicht verloren hebben, waardoor hij van de sokkel viel. Hij kon zich nog vasthouden aan de adelaar, maar die sleurde hij mee in z’n val. De jongeman in kwestie nam de arend, waarvan enkel de twee vleugels in gruzelementen op de grond smakten mee naar huis.”

Opgespoord

Goed 50 jaar lang hield hij de arend zonder vleugels bij zich. Hij verstopte de vogel in de kelder van z’n ouderlijk huis. Tot Eugene Devue (73) uit Glons een speurtocht naar de verdwenen arend startte. Begin jaren 70 van vorige eeuw studeerde hij aan de Leuvense universiteit. “Daar hoorde hij enkele jongeren uit z’n streek die hij kende vertellen hoe ze in het bezit waren gekomen van de adelaar van Ambiorix”, herinnert hij zich. “Mij leek het bluf en ik ging er niet verder op in.” Tot twee jaar geleden Eugene Devue op een lezing, die Frits Berckmans gaf naar aanleiding van het 150- jarig bestaan van het standbeeld van Ambiorix, hoorde over de verdwenen adelaar. “Nu nam ik het verhaal wel au sérieux, en ik heb via m’n contacten de man gevonden die de arend in z’n huis bewaarde”, vertelt hij. Het was niet vanzelfsprekend om hem te overtuigen de arend alsnog terug te geven. “Vier keer ben ik bij hem thuis geweest. De man heeft nog altijd wroeging over wat hij in een zatte bui gedaan heeft. Maar ik ben op hem blijven inpraten, tot hij akkoord ging. Alleen, ik mocht in geen geval z’n identiteit bekend maken. De feiten zijn ondertussen verjaard. Hij kan niet meer vervolgd worden. En vorig jaar is de arend naar Tongeren teruggekomen.”

Restauratie

Door de val was de arend zwaar beschadigd. Patrick Beusen, een beeldhouwer en restaurateur uit Bilzen, kreeg de opdracht de arend terug vleugels te geven. “Op basis van foto’s over de arend toen hij nog heel was, heb ik de vleugels eerst in klei en in was gemaakt. Nadien werden ze met een mal in brons gegoten. Ik was er een dikke week mee zoet”, getuigt hij. De arend is weer compleet en schittert naast de voet van Ambiorix, waar hij met schroeven in de sokkel van het standbeeld stevig werd verankerd.

Patrick Beusen plaatst de arend die hij restaureerde en die meer dan 10 kilo weegt terug naast de voet van Ambiorix.
Benoit De Freine Patrick Beusen plaatst de arend die hij restaureerde en die meer dan 10 kilo weegt terug naast de voet van Ambiorix.
Ambiorix is weer compleet. Met de arend die nu na 50 jaar verdwenen geweest te zijn schitter de Held van de Eburonen als vanouds.
Benoit De Freine Ambiorix is weer compleet. Met de arend die nu na 50 jaar verdwenen geweest te zijn schitter de Held van de Eburonen als vanouds.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.