Expo over 'De grote brand' in leegstaand winkelpand

Het beeldenverhaal rond de grote brand in Tongeren werd gisteren geopend.
Foto Tony Van Galen Het beeldenverhaal rond de grote brand in Tongeren werd gisteren geopend.
Tot 8 oktober kan je in een leegstaand pand in de Julianus Shopping een modern beeldenverhaal over 'De grote brand' gaan bekijken. Het is 340 jaar geleden dat de hele binnenstad in lichterlaaie stond.

In 1677 stond de stad Tongeren in vuur en vlam. "De stad telde toen 500 huizen die veelal uit hout opgetrokken waren. Meer dan 350 huizen werden in de as gelegd", vertelt Stefanie Sfingopoulos van de erfgoedcel van de stad.


Aan de hand van een modern beeldenverhaal kan je de aanloop, gevolgen van de ramp en de heropbouw van de stad opnieuw beleven. Borden vertellen het verhaal in woord en beeld. "Mooie tekeningen en een eenvoudige uitleg gidsen ons doorheen deze donkere periode van de geschiedenis", aldus burgemeester Patrick Dewael die de expo opende. De toenmalige Franse troepen van de zonnekoning Lodewijk XIV voerden oorlog met de Nederlanders. Tongeren lag midden in het strijdgewoel. De stad moest een zware tol betalen omdat de stad niet de kant van de Fransen koos."


Menig stad werd door hen platgebrand, Tongeren werd bijna helemaal verwoest. "Het aantal doden en gewonden is niet bekend", reageert Sfingopoulos. "De brand betekende het einde van de houten stad. Goed 200 jaar duurde de heropbouw. De houten huisjes maakten plaats voor stenen woningen."


Het verhaal van De grote brand werd verteld in het dagboek van Arnold-Willem Schaetzen, een nazaat van de adellijke familie die vandaag nog verwanten heeft in de Ambiorixstad. Tien jaar na de ramp werd het inferno op doek vereeuwigd. Het originele schilderij 'De grote brand' hangt in de Gasthuiskapel, nu de locatie voor de dienst toerisme.


Na 8 oktober trekt de expo de ronde langs de Tongerse scholen en de stadsbibliotheek. Speciaal voor de scholen werd een brochure op kindermaat gemaakt die gratis bedeeld wordt. Meer info bij stefanie.sfingopoulos@stadtongeren.be. (LXB)