Drie ringen beheersen Tongeren: van boeken in bib tot grafheuvels in park

Het werk van Michelangelo Pistoletto, gevormd door boeken in de bib, kondigt kunstenfestival Moment aan.
Foto Borgerhoff Het werk van Michelangelo Pistoletto, gevormd door boeken in de bib, kondigt kunstenfestival Moment aan.
In het Pliniuspark worden drie Romeinse grafheuvels aangelegd in het kader van Moment, het kunstenfestival dat nog tot de winter loopt. Ze beelden het kunstwerk 'Het symbool van het Derde Paradijs' van de Italiaan Michelangelo Pistoletto (84) uit. Zes maanden lang duiken de drie ringen op in Tongeren.

Gisteren stelde burgemeester Patrick Dewael het project van Pistoletto voor in de bibliotheek, waar Het symbool van het Derde Paradijs uitgebeeld werd met boeken. Het kunstwerk bestaat uit twee kleine cirkels aan de buitenzijde en een centrale ring waarin de twee versmelten. In het eerste paradijs gaan mens en natuur samen. Het tweede paradijs stelt een kusntmatige wereld van technolgie en moderne middelen voor. En in het derde paradijs zoekt de mens naar een evenwicht tussen natuur en de technologische wereld.

Romeins

Om dat symbool te vertalen naar Tongeren en z'n rijke geschiedenis worden in het Pliniuspark drie tumuli (Romeinse grafheuvels) aangelegd. "Ze zijn samen 32 meter lang, 16 meter breed en 4 meter hoog", zegt Tom Lambeems, docent aan hogeschool PXL en onderzoeker aan UHasselt. "In de middelste maken we een schacht van drie meter. Die verwijst naar opgravingen naar Romeinse sporen, sites en voorwerpen die drie meter onder de grond werden gevonden. In de koker komt een spiegel die de hemel reflecteert."


Kinderen van de gemeentelijke basisscholen hebben werkjes met het symbool van Pistoletto gemaakt. De stad heeft er prentkaarten van laten drukken. De tumuli worden in september dit jaar door Pistoletto onthuld.


Meer informatie op erfgoedcel@stadtongeren.be.


(LXB)