Dertiger riskeert vijf jaar cel voor deelname aan IS: “Hij maakte deel uit van het cyberleger”

De correctionele zittingszaal in het Mechelse gerechtsgebouw
David Legreve De correctionele zittingszaal in het Mechelse gerechtsgebouw
Een 31-jarige Albanees uit Tongeren moest zich vanmiddag voor de rechters in Mechelen komen verantwoorden voor deelname aan de terroristische organisatie IS. Volgens het Federaal Parket maakte hij deel uit van het cyberleger, volgens de verdediging ging het om nieuwsgierigheid. De dertiger riskeert vijf jaar cel waarvan een deel met uitstel.

De Limburgse Albanees kwam in het vizier van het Belgische gerecht dankzij de FBI. Die hadden hem kunnen traceren via een ‘cyberterrorist’ in de Verenigde Staten. De dertiger had volgens het Federaal Parket meermaals contact met Ferizi Adrit. Een Kosovaar, die militaire informatie van Amerikaanse soldaten naar de Islamitsiche Staat verspreidde en in de VS werd veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar.

Voor deze contacten gebruikte de dertiger Twitter. “Hij had zo’n zestigtal accounts”, zei federaal procureur Jan Kerkhofs. “Verschillenden werden door Twitter al verwijderd omwille van de terroristische context. Op anderen verspreidde hij propaganda voor IS, raadde hij aan wie er gevolgd moest worden om te kunnen aansluiten bij IS en gaf hij tips door hoe je uit het vizier moest blijven van veiligheidsdiensten.”

Op 8 maart 2018 werd de dertiger in de boeien geslagen. De man liep onder meer tegen de lamp omwille van het gebruik van het internet van zijn broer. “Op basis van diens IP-adres konden we beklaagde traceren”, klonk het nog op zitting. “Omdat er vanop een IP-adres in de bibliotheek van Hasselt eveneens werd ingelogd op de twitteraccounts, konden we via het lidmaatschap van de bibliotheek een link leggen met beklaagde.”

De Federaal procureur oordeelde dat de feiten voldoende bewezen waren. “Meneer voedde het propaganda-apparaat van een terroristische beweging en communiceerde met leden van IS”, klonk het nog. Tegen de 31-jarige werd een celstraf gevorderd van vijf jaar waarvan een deel met uitstel. “Maar enkel als deze straf gekoppeld kan worden aan strenge voorwaarden”, besloot Kerkfhofs.

“Nieuwsgierigheid”

De verdediging betwistte de verschillende twitteraccounts en het contact met de Amerikaans-Kosovaarse ‘cyberterrorist’ niet. “Maar het was uit nieuwsgierigheid en omwille van het sociale contact”, zei zijn advocate Liesbeth De Vleeschouwer. “Na zijn vlucht uit Albanië naar België woonde hij hier in een isolement. Hij sprak de taal niet en zijn leven bestond enkel uit werken en slapen. Omdat hij merkte dat hij door het posten van dergelijke berichten op sociale media een reactie kreeg, genoot hij van de aandacht en bleef hij verder posten.”

Nog volgens de advocate werd het contact met de Amerikaanse ‘cyberterrorist’ eveneens niet betwist. “Maar het gaat hier om drie contacten op zeer korte tijd”, klonk het. “Meer niet. Hij wou die berichten niet eens en heeft er verder niets mee gedaan.” Bovendien was de dertiger volgens de verdediging in dit geval ook niet om de zoveelste ‘geradicaliseerde gek’. “Hij staat helemaal niet achter de ideologie van IS”, aldus meester De Vleeschouwer.

Vrijspraak

De advocate vroeg een de vrijspraak voor het werven van mogelijke IS-strijders en stelde voor de andere feiten een celstraf met uitstel voor. “Meneer heeft in het verleden heel wat traumatische ervaringen meegemaakt”, besloot de strafpleitster. “Zijn vader werd vermoord en hij moest zijn thuisland ontvluchten. Intussen heeft hij tien maanden in voorhechtenis gezeten. De maatschappij is beter met een begeleiding voor zijn trauma’s dan een celstraf.”

Vonnis op 7 maart. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.