Dertiger krijgt zes maanden cel voor partnergeweld: “U lijkt me iemand waar mensen schrik voor hebben”

D. kwam samen met zijn advocaat naar de strafrechtbank in Tongeren.
Mine Dalemans D. kwam samen met zijn advocaat naar de strafrechtbank in Tongeren.
D. (38) uit Tongeren is veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor partnergeweld. D. wachtte zijn ex op 6 september 2017 op aan haar appartement. Hij was woedend dat ze zijn sms’en niet had beantwoord. Toen ze na haar werk thuis kwam, duwde hij de vrouw in de struiken en greep haar bij de keel. D. werd in 2009 ook al veroordeeld voor partnergeweld en in 2014 voor poging doodslag. “U lijkt me iemand waar mensen schrik voor hebben”, zei de strafrechter.

Vijf jaar geleden eindigde de relatie tussen D. en zijn ex, die samen twee kinderen hebben. De man werd al in 2009 veroordeeld voor slagen aan zijn partner, maar zij had pas in 2011 de moed om hem te verlaten. Op 6 september 2017 wachtte D. haar na haar werk op aan haar appartement in Tongeren. “Hij duwde haar in de struiken en dreigde ermee haar kapot te maken”, schetste de aanklager. “Daarna greep hij haar bij de keel en duwde haar op de grond. Zijn broer is moeten tussenkomen om haar te helpen.” Het slachtoffer was tijdelijk werkonbekwaam. Een buurvrouw durfde geen verklaringen afleggen uit vrees voor D.

Alcohol maakt een mens agressief. Ik heb zelf de stap gezet om mij te laten begeleiden

D. voor de strafrechtbank in Tongeren

D. gaf voor de strafrechter toe dat hij een probleem had. “Alcohol maakt een mens agressief. Ik heb zelf de stap gezet om mij te laten begeleiden en neem nu medicatie.” De strafrechter legde hem de zes maanden cel en de boete van achthonderd euro met uitstel op onder voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat hij zich laat begeleiden voor zijn alcoholprobleem. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van 250 euro en een rechtsplegingsvergoeding van 180 euro betalen.