Deken ontvangt pauselijke onderscheiding in het Nederlands

De oorkonde van de paus voor deken Palmans.
Borgerhoff De oorkonde van de paus voor deken Palmans.
De vrienden van de kerststal die jaarlijks met de kerst een levendig kerstdorp in de basiliek bouwen, hebben deken Rik Palmans (73) gisterenavond een onvergetelijk moment bezorgd. Ter ere van zijn gouden priesterjubileum, dat afgelopen zondag al werd gevierd in de basiliek van Tongeren, kreeg hij in het parochiecentrum een pauselijke oorkonde overhandigd, uitzonderlijk in het Nederlands.

"Het gaat om een met de hand geschreven perkament waarin de paus de deken proficiat wenst voor z'n 50 jaar priesterschap", vertelt Danny Stas die met Tony Achtergaal en Jean-Marie Vreysen onlangs naar het Vatikaan trok om de onderscheiding met het zegel en handtekening van paus Franciscus te bekomen. Met dank voor de steun van monseigneur Smet, de vertegenwoordiger van ons land bij de Heilige Stoel in Rome. "De oorkonde is uitzonderlijk in het Nederlands opgesteld", vervolgt hij. "Vandaag worden dergelijke pauselijke oorkondes enkel nog in de grote talen opgemaakt."

Deken Rik Palmans, samen met Danny Stas (links) en Tony Achtergaal (rechts).
Borgerhoff Deken Rik Palmans, samen met Danny Stas (links) en Tony Achtergaal (rechts).

Speciaal plekje

De deken, die het doek van de oorkonde mocht verwijderen, stond als aan de grond genageld toen hij het kleinood zag. Hij was minutenlang sprakeloos en keek ingetogen naar het document. "Ik wist van niks. Het is een geste die ik zeer waardeer. Ik ben er ondersteboven van. De oorkonde zal een heel speciaal plekje in het dekenij krijgen", aldus nog de jubilaris. "Ik zal het in elk geval op een plek hangen waar ik elke dag voorbij kom zodat ik de oorkonde goed kan zien."


Eerder kreeg deken Palmans voor z'n gouden priesterjubileum al een munt met z'n beeltenis overhandigd. Hiervan zijn 150 exemplaren geperst. De opbrengst, goed 300 euro, werd gisteren aan de deken overhandigd. (LXB)