De Makelarij in Ambiorixkazerne Tongeren is succesformule

Een jaar geleden werd De Makelarij als hotspot voor creatief en duurzaam ondernemen geopend in een leegstaand blok van de vroegere Ambiorixkazerne in Tongeren. Jonge starters kregen een eigen plek om met herbruikbare materialen nieuwe producten te maken. En de formule slaat aan. “Vorig jaar hebben zich hier acht beginnende ondernemers gevestigd, bij de start van het tweede jaar zijn er dat al dubbel zoveel”, zegt coördinator Martine Mommen.
Deelwinkel De Makelarij in de ambiorixkazerne in Tongeren
Mine Dalemans Deelwinkel De Makelarij in de ambiorixkazerne in Tongeren

Een schrijnwerkerij, een stoffeerder en een herstelatelier voor moto’s vestigden zich het eerste jaar in de kazerne. Bij de nieuwe starters zitten bijvoorbeeld een eventbureau, een theebedrijfje, een deelwinkel, en er is een boekenbar in oprichting. “De voorbije twee dagen alleen al, hebben zich vijf nieuwe kandidaten gemeld die in de kazerne een eigen bedrijfje willen beginnen”, vult Martine Mommen aan.

Meerdere reden liggen aan de basis van de succesformule. “De kazerne is een ideale plek om te ondernemen. De mensen die hier een zaak hebben, zijn geen concurrenten van elkaar. Ze gunnen mekaar veel, ondersteunen elkaar, en ze werken véél samen. De huur is betaalbaar: 10 euro per vierkante meter per maand. Bovendien betalen ze een jaarlijks lidgeld van 50 euro. Het geeft hen de mogelijkheid om evenementen te organiseren en aan gezamenlijke activiteiten mee te doen.” Een bijkomend bewijs van het succes van De Makelarij is dat een aantal jonge ondernemers die hun zaak in bijberoep runden, er nu hun hoofdberoep van hebben gemaakt. “Het toont aan dat ze ervan kunnen leven”, aldus Martine Mommen.

Taverne

Taverne De Kazerne van Stefaan Van de Broek en z’n vriendin Klaartje Vijgen zit praktisch elke avond goed vol. “We hebben de vroegere mess van de officieren omgebouwd tot een taverne”, legt Stefaan uit. “Tafels en stoelen komen uit de kringloopwinkel. De toog is gemaakt van afvalhout. Boven de toog hebben we rekjes gemaakt van ijzer uit gewapend beton. We hebben oude fruitkisten gebruikt. De inrichting is het werk van vele handen, ook van de collega’s die hier al een zaak hebben.”

Meer info vind je op www.makelarij.be. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.