Crèche waar kleuter buiten wandelde blijft open en komt met plan van aanpak: “Ouders worden gesensibiliseerd om deuren beter te sluiten”

Geert Derwael van Kinderopvang Juul legde Kind en Gezin een plan van aanpak voor: “Ouders worden nog meer gesensibiliseerd om de deuren van de kinderopvang beter te sluiten
Foto Tony Van Galen Geert Derwael van Kinderopvang Juul legde Kind en Gezin een plan van aanpak voor: “Ouders worden nog meer gesensibiliseerd om de deuren van de kinderopvang beter te sluiten
Volgens Kind en Gezin is het onmiddellijk gevaar bij de Tongerse kinderopvang Juul geweken.   Bailey, een peuter van 16 maanden nam er een kleine drie weken geleden op eigen houtje de benen en wandelde 200 meter ver de drukke Hasseltsesteenweg op. “Er was een gesprek met de organisator bij Kind en Gezin. Daarbij kwamen belangrijke veiligheidsaspecten zoals toezicht en risicoanalyse alsook communicatie met ouders en klachten van de ouders aan bod”, zegt Leen Dubois van Kind en Gezin.

“De organisator van Kinderopvang Juul heeft ons een plan van aanpak voorgelegd. Zo zal hij onder meer een extra sas voorzien in de opvang en een telmoment voor- en na iedere uitstap inlassen.  Hij plant een betere, meer open communicatie met de ouders. En de ouders worden nog meer gesensibiliseerd om de deuren goed te sluiten”, vertelt woordvoerder Leen Dubois van Kind en Gezin.

Extra maatregelen

“Intussen heeft de Zorginspectie ook een inspectie ter plaatse uitgevoerd. Kind en Gezin volgt het verslag op de voet op en  houdt ook het gemeentebestuur op de hoogte van de ontwikkelingen sinds het wegloop-incident. Op dit moment is het onmiddellijk gevaar geweken en zijn er ook extra maatregelen genomen om herhaling te vermijden. Op basis van objectieve vaststellingen door de Zorginspectie, zal Kind en Gezin evalueren of er extra maatregelen nodig zijn”, besluit Dubois.

Hallucinant

Meester Kristof Driesen, die de vader van peuter Bailey vertegenwoordigt, vindt het plan van aanpak eerder hallucinant: “Dat men nu afkomt met het feit dat men de kinderen voor en na een uitstap gaat tellen. Ik mag toch wel hopen dat dit eerder ook gebeurde. Ook ziet men nu plots in dat men toch wel een betere afrastering aan die drukke steenweg moet voorzien. Neen, hier zit iets ten gronde verkeerd in de organisatie van de kinderopvang en mijn cliënt (Dimitri van Asch, de vader van peuter Bailey red.) wil het hierbij niet laten. Anderen kinderen lopen er gevaar. We zijn dan ook een burgerlijke procedure gestart en  mijn cliënt heeft een strafklacht neergelegd bij de politie van Tongeren.”

Organisator Geert Derwael van kinderopvang Juul, alsook zijn advocaat mr. Erik Schellingen waren niet bereikbaar voor commentaar.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef goossens

  Een deurpomp doet wonderen .De meeste mensen zijn te lui om de deur te sluiten achter hun gat. Ik verhuur een apartement en in den blok laat men de deur ook dag en nacht open.

 • Patrik De Weirdt

  Wat een pretentie. Het dagverblijf laat een peuter onopgemerkt buiten wandelen en nu de verantwoordelijkheid bij de ouders leggen.

 • Peter Thys

  verantwoordelijkheid nemen voor een ander en uw eigen kind is dus er al teveel aan voor velen zo zie je maar 'tzijn altijd de anderen maar ik niet.Die deur die steeds dichtvalt kan die ook al niet eens dienst weigeren?Een ander oplossing zou zijn je laat de ouders zelf in en uit en je hoeft dan niet te betrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel van ouders, die enkel de veiligeheid voor HUNkinderen belangrijk vinden.Kijk maar eens aan scholen waar ouders vaak als in F1 een pitstop maken

 • Stef Wuyts

  In onze creche vroeger moest je bellen om de deur electronisch te laten openen. Zeer veilig maar afgeschaft na veel klachten van de ouders omdat ze soms 30 seconden moesten wachten alvorens iemand de deur opendeed. Ja, het blijft de verantwoordelijkheid van de creche maar het is niet uitzonderlijk dat ouders zeer nonchalant zijn

 • steven goossens

  WE zouden beter ouders sensibiliseren en aanmoedigen om bij hun kinderen te blijven ipv ze te "droppen". Moeder aan de haard een een groot deel van de opvoedingsproblematiek is opgelost!