Autodieven riskeren tot 36 maanden cel

De procureur in de correctionele rechtbank van Tongeren vorderde 36 maanden cel voor M.W. (24) uit Beringen en 30 maanden voor R.T. (20) uit het Nederlandse Echt omdat ze een hele reeks autodiefstallen pleegden in binnen- en buitenland. Voor een Nederlandse heler, die verstek gaf, werd 24 maanden gevangenis gevorderd.

De twintigers gingen bijzonder professioneel te werk en hadden de nodige apparatuur in hun bezit om dure wagens (vooral Mercedes en BMW) te stelen. In Echt werd zelfs een loods gehuurd om de gestolen voertuigen te stallen en te ontmantelen. Op 2 april vorig jaar betrapte een vrouw aan het ziekenhuis van Maaseik een man in haar BMW die deze aan het stelen was. Zij kon niet tijdig alarm slaan en de dief ging met het voertuig aan de haal. Het bleek te gaan om M.W. Intussen werd dat voorval gelinkt aan talloze diefstallen in België en Duitsland. Op 2 augustus vorig jaar kwam een abrupt einde aan de lucratieve activiteiten. Die dag werd in Geel een Mercedes gestolen, maar die gestolen wagen kon evenwel onderschept worden op de snelweg. Zo werden de daders uiteindelijk ontmaskerd.


In het pleidooi bracht de advocaat van M.W. een schrijnend verhaal over zijn cliënt. "Zijn vader zit in de cel voor andere misdrijven en heeft schulden aan 'het milieu'. Die schuldeisers hebben mijn cliënt en zijn moeder bedreigd en vonden dat hij de schulden van zijn vader moest vereffenen", aldus de advocaat.


Hij wees er ook op dat M.W. angstig naar de publieksbanken keek toen hij de rechtszaal werd binnengebracht en stelde dat zulks uit vrees was om er 'schuldeisers' te zien. Vonnis op 2 maart. (JEK)