Apothekers woest op minister van Volksgezondheid Wouter Beke na foto met Farmaline: “Een kaakslag voor de zelfstandige apotheker”

Minister van Volksgezondheid Wouter Beke op de foto met UNIZO Limburg en Farmaline, het Tongerse online farmabedrijf.
RV Minister van Volksgezondheid Wouter Beke op de foto met UNIZO Limburg en Farmaline, het Tongerse online farmabedrijf.
De zelfstandige apothekers zijn erg boos op Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) nadat die op vraag van UNIZO Limburg op de foto ging met het Tongerse online farmaceutisch bedrijf Farmaline. “Dit is een kaakslag voor de zelfstandige apotheker”, zegt voorzitter Joeri Van Dijck van het Koninklijk Limburgs Apothekersverbond.” Het regende dan ook reacties van boze apothekers op de Facebookpagina van Wouter Beke.

“De hardwerkende zelfstandige apotheker is elke dag begaan met de farmaceutische zorg van zijn patiënten”, steekt Van Dijck van wal. “Zorg komt daarbij op de eerste plaats met in het bijzonder oog voor zijn of haar medicatieoverzicht. Ook staan wij steeds klaar voor gratis advies en organiseren wij een wachtdienst op zon- en feestdagen. We begrijpen eerlijk gezegd niet wat uitgerekend de minister van Volksgezondheid Wouter Beke daar bij Farmaline te zoeken had op de Dag van de Ondernemer. Een bedrijf dat zich nota bene in Nederland moest vestigen om op die manier de Belgische wetgeving te kunnen omzeilen. Wij hebben niets tegen het online verhaal, maar dan wel als verlengstuk van de lokale apotheker, niet als businessmodel op zich waarbij men zo veel als mogelijk pillen wil verkopen.”

Uit de wind

“Dat Wouter Beke op onze vraag is ingegaan kunnen wij alleen maar appreciëren. Want hij wilde in alle neutraliteit naar dit verhaal luisteren”, aldus Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van UNIZO Limburg. “Hij heeft daarmee geen enkel waardeoordeel uitgesproken over Farmaline. Noch positief, noch negatief. Het bezoek aan Farmaline was bovendien onze keuze. De reden dat we Farmaline hebben bezocht, is omdat ze letterlijk symbool staan voor de zogenaamde ‘disruptie’ die in veel sectoren volop aan de gang is. De angst die deze ontwrichting met zich meebrengt, is menselijk en zelfs begrijpelijk. Alleen is het een illusie om te denken dat we deze evolutie kunnen tegenhouden.”

Schoonzus is apotheker

“Ik kom uit een familie van vrije beroepers. Mijn vader en zus zijn huisarts, mijn schoonzus is apotheker. Ik ben dus goed vertrouwd met de uitdagingen waar de eerste lijn in onze gezondheidszorg voor staat en hoe belangrijk zij zijn”, reageert Beke. “Als kersvers Vlaams minister probeer ik snel en goed het terrein te leren kennen. Vanuit die optiek ben ik ingegaan op de uitnodiging van UNIZO om in het kader van de Dag van de Ondernemer een onderneming actief in de zorg te bezoeken. In die context heb ik Farmaline bezocht. Zonder een waardeoordeel uit te spreken. Net zoals ik aankomend weekend naar de vijfde VAN TOP (waarop zelfstandige apothekers rond de tafel zitten met experten, red.) ga, van het Vlaams Apothekers Netwerk.”

 Uitdagingen kennen

“Het onlineverhaal zet elke sector in de samenleving onder druk”, gaat Beke verder. “Het zou een illusie zijn te denken dat onze gezondheidssector daarin anders zou zijn. Om als minister een goed beleid te voeren, dat antwoorden kan geven op de uitdagingen die dat met zich meebrengt, moet ik ook de uitdagingen kennen. Vorige week kwamen er nog kritische geluiden van huisartsen, omdat ik gezegd heb dat ik een advies van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde om apothekers griepvaccins te laten toedienen met open blik wil bekijken. Het toont aan dat ik met een objectieve geest de uitdagingen binnen onze sector wil aanpakken. En ik kijk ernaar uit om hierover verder in gesprek te treden, zoals zaterdag op de VAN TOP.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques Mertens

  Voor mijn tanden heb ik een speciale tandpasta nodig die ik enkel in de apotheek kan halen. Maar ik heb die het hele jaar door nodig, niet 1 keer. Dan begint het online voordeel zwaar door te wegen.

 • jef Bastieans

  Men moet op europees niveau medicijnen en prijzen onderhandelen en inkopen en dan verdelen aan alle apothekers. Een apotheker kan dan nog wel zijn eigen kruiden medicijnen voorschrijven dat is de meerwaarde van het ambacht. Gewoon kopen en verkopen van pillen is louter handel toch

 • Ramon Simon

  Apotherkers zijn niet verplicht om de maximumrpijs te vragen. Eens korting geen kan geen kwaad. Ik koop liever online omdat ik dan weet hoevel er in de kassa ligt, soms vershciet je u bij de apotheker.

 • Jean De Grande

  Wat is het probleem? Ik bestel mijn spullen die niet op doktersvoorschrift MOETEN, allemaal bij farmaline. Een doos vitamine B tabletten 4 euro beterkoop (identiek dezelfde verpakking en inhoud). Verzending inbegrepen.

 • Willy Devroey

  Ja, maar bij een gewone apotheker valt niks te rapen zeker? We weten toch al langer dat bij CD&V en Open Vld de postjes belangrijk zijn, niet de resultaten.