Antiekmarkt bij beste ter wereld

ZONDAGSMARKT OPGENOMEN OP GERENOMMEERDE SITE FLEAMAPKET

Een bekend zicht de laatste jaren: toeristen uit Azië kuieren langs de antiekmarkt.
Borgerhoff Een bekend zicht de laatste jaren: toeristen uit Azië kuieren langs de antiekmarkt.
Fleamapket, een online interactieve map die vlooien- en antiekmarkten in kaart brengt, heeft de Tongerse antiekmarkt uitgeroepen tot één van de beste ter wereld. "Ze hebben het ons zeker niet zomaar cadeau gedaan", aldus schepen van Economie Guy Schiepers.

Iedere zondag, van 6 tot 12 uur, kan je in Tongeren gezellig rondsnuisteren op de antiekmarkt. Voortaan mag die markt, die heel het jaar door plaatsvindt en waar afhankelijk van het weer tussen de 5 à 10.000 bezoekers naartoe komen, tot 's werelds beste markten gerekend worden. Dat laatste is geen statement van het stadsbestuur, maar een keuze van Fleamapket; een online folder waar uitsluitend de beste markten van de wereld in worden opgenomen. "Ze hebben het ons niet zomaar cadeau gedaan", zegt schepen Guy Schiepers.

Voor Chinezen is de antiekmarkt een geliefkoosde stop tijdens hun reis in België.
Borgerhoff Voor Chinezen is de antiekmarkt een geliefkoosde stop tijdens hun reis in België.

350 kramen

Om als één van de beste bestempeld te worden, moet volgens Fleamapket aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo moet 60 procent van de waar op de antiekmarkt 50 jaar of ouder zijn. "Er mogen geen huishoudelijke toestellen, nieuwe kleren of mode-accessoires verkocht worden", vervolgt de schepen. "Verder moet een constante kwaliteit geleverd worden. Bovendien moeten meer dan 30 standhouders aanwezig zijn. Wat in Tongeren geen probleem is, aangezien we meer dan 350 kramen tellen", aldus Guy Schiepers.

'Toren van Babel'

Ook de locatie moet volgens Fleamapket interessant zijn. "De markt situeert zich in en rond Julianus Shopping alsook in de omgeving van de vroegere veemarkt van de stad. We voldoen aan alle criteria om uitgeroepen te worden tot één van de beste markten van de wereld", laat Schiepers horen. Wat vinden nu de antiekhandelaars? "Nergens vind je elke week zo'n groot en gevarieerd aanbod dan op de antiekmarkt van Tongeren", getuigt Gerda Heusdens, die in kerkelijke antiek doet.


"Rommel of kitsch vind je hier niet." Volgens John Bulté uit Kanne bij Riemst, al 40 jaar antiekhandelaar, is de Tongerse markt internationaal getint. "Loop maar rond, het is hier precies de toren van Babel", laat hij uitschijnen. En inderdaad, wie kuiert langs de standhouders hoort naast Engels, Frans en Duits ook Japans, Russisch, Koreaans en Chinees praten. Schepen van Toerisme Marc Hoogmartens beaamt dat.

Een van de grootste

"De laatste jaren komen steeds meer Aziatische bezoekers uit China, Japan, Zuid- Korea, Maleisië, Singapore en andere verre landen naar de antiekmarkt", werpt hij op. "Toerisme Tongeren zet extra in op het onderhouden van contacten met touroperators en toeristische diensten uit deze landen. De voorbije zomer zijn tientallen Chinezen naar de markt gekomen. Als onderdeel van hun rondreis hielden ze halt op de antiekmarkt."


De antiekmarkt is meer dan 40 jaar geleden opgestart en gestaag gegroeid tot één van de grootste in Europa. "De bezoekers waarderen de speciale sfeer en de meertaligheid. Maar de antiekmarkt heeft ook een economische impact", aldus nog schepen Schiepers. "Bezoekers pikken immers ook vaak een terrasje mee of ze gaan naar een restaurant en bezoeken het provinciaal Gallo- Romeins Museum of het Teseum - een interactief belevingscentrum over de kerkschatten van de basiliek, vanwaar het christendom zich verspreidde in West- Europa."