"Langste tien minuten uit mijn leven"

Johan Erlicht uit Tongeren

Johan Erlich brengt met zijn taxi dagelijks mensen van en naar de luchthaven.
Foto Xavier Lenaers Johan Erlich brengt met zijn taxi dagelijks mensen van en naar de luchthaven.
Johan Erlich en Patrick Verheyen, twee chauffeurs van het Tongerse taxibedrijf Airport Service Patrick, waren gisteren getuige van de aanslag. "Het waren de tien langste minuten uit mijn leven. Een vrouw sprong in paniek in mijn taxi, ik heb haar in Hasselt afgezet", zegt Johan.

Johan en Patrick hadden net een kop koffie gedronken en liepen naar hun taxibusje toen ze werden opgeschrikt door een aantal knallen.


"We dachten meteen aan een aanslag", zegt Johan Erlich. Ze verlieten de parking en haastten zich naar de plek vanwaar de geluiden kwamen. "We wilden gewonden gaan helpen", zegt Johan. "Toen we aankwamen, leek het wel een oorlogsfilm. Er steeg een grote stofwolk op en er viel vanalles uit de lucht. In de hal was het plafond half afgescheurd en er sijpelde water binnen. Mensen waren in paniek. We konden niet verder naar binnen en moesten zo snel mogelijk de luchthaven verlaten."

Verjaardag vrouw

Toen de twee mannen weer op de parking waren, zagen ze achter zware betonblokken scherpschutters van het leger liggen.


"Er waren amper tien minuten tussen de explosies en ons vertrek, maar het waren de langste tien minuten uit mijn leven", aldus Johan. Bij het wegrijden van de parking sprong er plots een vrouw in zijn taxi. "Ze was helemaal van slag. Ze moest naar Hasselt, dus ik heb haar afgezegd."


Johan belde ook snel naar zijn vrouw Magda Steegmans, die haar 49ste verjaardag vierde. "'Ik ben ongedeerd'. Dat was alles wat hij zei. Ik dacht dat hij betrokken was geraakt bij een ongeval", vertelt ze. Later vernam ze dat haar man getuige was geweest van de aanslagen. "Johan zag lijkbleek toen hij thuiskwam. Hij was in shock."

Technisch werkloos

Carine Millevinne, de zaakvoerster van het taxibedrijf dat voornamelijk mensen van en naar de luchthaven brengt, is blij dat de twee chauffeurs ongedeerd zijn. "Ik hoorde aan hun stem dat ze zwaar onder de indruk waren. Patrick wilde zelfs niet meer rijden, maar heeft dat uiteindelijk toch gedaan. Ze zijn allebei goed thuis geraakt."


Door de terreur zijn zeven van de tien personeelsleden technisch werkloos. "Tien ritten werden geannuleerd en goed 24 mensen raakten niet tot in Zaventem. Ik weet nog niet wat het morgen (vandaag, red.) zal geven." (LXB)