Zwarte vlaggen tegen geurhinder hangen uit

Zwarte vlaggen hangen uit aan de huizen in de Oplintersesteenweg. De actiegroep Tienen Stinkt had ze donderdag uitgedeeld op de gemeenteraad als protest tegen de geurhinder die sinds de zomer aanhoudt.

"Ons geduld raakt op", klinkt het. "We willen druk zetten op de gemeente om een onafhankelijk bureau aan te stellen. Dat moet de precieze bron van de stank zoeken en de betrokken bedrijven adviseren om maatregelen te nemen."

De kwalijke dampen komen wellicht van de Tiense Suikerraffinaderij en de bedrijven Citrique en Anhybel. "Donderdag zijn we met z'n vijven naar de gemeenteraad geweest", zegt Frie Vanparijs van de actiegroep. "Sommige raadsleden reageerden ontwijkend. De burgemeester zit duidelijk verveeld zit met de zaak, want de Tiense suikerfabriek is een grote werkgever". De actiegroep die 20 leden telt en 500 volgers heeft op Facebook, start ook met een petitie.

"Ik begrijp dat het ongenoegen en ongeduld groot zijn", zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). "De klachten komen binnen bij de milieudienst van de stad, maar het is de Vlaamse overheid die bevoegd is om stappen te ondernemen. De Vlaamse Milieumaatschappij zal in januari beslissen over een onafhankelijk studiebureau."

(VDWT)

De leden van de actiegroep Tienen Stinkt met hun zwarte vlaggen.
Bollen De leden van de actiegroep Tienen Stinkt met hun zwarte vlaggen.