Zaterdag flop, zondag top aan reuzenrad

LIONS CLUB KIJKT TERUG OP GESLAAGD OPENINGSWEEKEND DOOR STRALENDE ZONDAG

De leden van de Lions Club aan het reuzenrad.
Bollen De leden van de Lions Club aan het reuzenrad.
Het openingsweekend van de festiviteiten rond het reuzenrad zat vol contrasten. Zaterdag werd overschaduwd door druilerig weer met weinig bezoekers. Zondag was dan weer het compleet tegenovergestelde, met een enorme drukte rond het rad. De Lions Club, die het rad naar Tienen had gebracht, vierde haar vijftigjarig bestaan met een academische zitting in de kerk.

Zondag was het aanschuiven bij de ingang. "Vandaag hebben we 1.000 passagiers gehad. Gisteren amper een paar honderd", zegt uitbater Jan Van der Honing. "Opvallend is dat er zo veel volwassenen bij zijn. 's Avonds zijn het vooral de verliefde stelletjes die naar boven willen."


Patricia, Lucy, Marielou en Cecile zijn een groep vriendinnen uit Tienen die het niet aan hun hart laten komen. "De mannen zijn thuis gebleven voor de Ronde van Vlaanderen en wij besloten om met een fles cava naar het reuzenrad te gaan", klinkt het. "Het is voor ons al meer dan twintig jaar geleden dat we nog in zo'n attractie hebben gezeten."

Marijn en Nathalie met hun kinderen Axel en Nanth.
Bollen Marijn en Nathalie met hun kinderen Axel en Nanth.

Contrast

Het contrast met zaterdagnamiddag kon niet groter zijn. Toen waren er nauwelijks gegadigden om in het grote wiel naar boven te gaan. Al waren er toch nog enkelen die ondanks de regen, graag een rondje wilden draaien. Jeroen en Stan (9), vader en zoon, staan in het miezerige weer te wachten tot het hun beurt is. "Hij wilde per se vandaag gaan en ik geef hem geen ongelijk", zegt Jeroen. "De laatste jaren gebeurt er weer van alles op de Grote Markt."


Marijn en Natalie wilden met hun kinderen Nanth (5) en Axel (8) nog snel het reuzenrad meepikken, want ze vertrekken deze paasvakantie op reis. "We zijn in december ook komen schaatsen op de Grote Markt", zegt Axel. Nanth vond het ritje in het rad wel plezierig, al is het op vijftig meter hoogte erg fris. Het gezin komt uit Brecht. Papa Marijn is manager bij de Carrefour in Tienen. "Wij zijn betrokken bij de showcooking en de sushidag, later in het programma. De verstandhouding tussen de Tiense handelaars en de Lions Club is bijzonder. Wij organiseren de randactiviteiten. De optredens en het reuzenrad zijn een groot geschenk van hen. De Lions werken meestal achter de schermen, maar met deze geste treden ze echt naar buiten."

De Lions Club vierde haar vijftigjarig bestaan met een academische zitting in de kerk.
Bollen De Lions Club vierde haar vijftigjarig bestaan met een academische zitting in de kerk.

Jubileumjaar

"Het is een jubileumjaar voor de Tiense serviceclub en dan mogen we eens groots uitpakken", zegt voorzitter Bram Struyven. De jongeren groep Leo Club Tienen bestaan 25 jaar en Lions Club Tienen vierde zaterdag haar 50-jarig bestaan met een academische zitting in de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk. Van zusterclubs uit Sankt-Vith en het Duitse Ingelheim werden 57 genodigden ontvangen. 150 aanwezigen luisterden naar burgemeester Katrien Partyka en Hilde Van Goethem, directeur van vzw Huis in de Stad. Ze benadrukten de betrokkenheid van de club in de Tiense samenleving. De vereniging ondersteunt sociale doelen, zoals dagcentrum Huis in de Stad. Lions schenkt sinds 1992 elk jaar 200 kerstpakketten aan hulpbehoevende gezinnen in de regio. Ere-spreker in de kerk was EU-commissaris Marianne Thyssen.


De viering ging verder in het Posthof waar vijf Tiense organisaties elk een cheque van 10.000 euro ontvingen. De Duitstalige gasten werden zondag getrakteerd op een ritje in het reuzenrad en een rondleiding door het centrum. In de tent van de handelaars gingen de Tienenaars los op de 90's-fuif. Zondag bracht het optreden van Belle Perez zowaar nog meer zon in de binnenstad. Een overzicht van de activiteiten tot en met 17 april vind je op www.lionsreuzenrad.be.