Willy (39) riskeert 30 jaar voor dubbele roofmoord op tante en nonkel: dinsdag start zijn proces

Slachtoffers Marie-Claire Chapelle en Francois Waeterinckx
Bollen Slachtoffers Marie-Claire Chapelle en Francois Waeterinckx
Het proces tegen Willy M. gaat dinsdag van start voor de correctionele rechtbank van Leuven. De 39-jarige man uit Luik wordt beticht van een dubbele roofmoord in Tienen in januari 2014. De slachtoffers waren zijn oom en tante. Het bejaarde echtpaar werd omgebracht voor een bankkaart.

François Waeterinckx (75) en zijn echtgenote Marie-Claire Chapelle (64) werden op 9 januari 2014 dood aangetroffen in hun woning in Tienen. De lugubere ontdekking werd gedaan door ongeruste familie: de zus van Marie-Claire, Francine, in het bijzijn van haar zoon Willy M. en diens toen 16-jarige zoon. Het koppel was met geweld om het leven gebracht. François lag in de garage. Hij werd de kop ingeslagen met een stomp voorwerp. Marie-Claire lag zwaar toegetakeld in het huis. Het hele huis was overhoop gehaald, waardoor uitgegaan werd van roofmoord. 

Groot raadsel

Waarom de daders het op ‘die vriendelijke mensen’ hadden gemunt, was één groot raadsel voor het gerecht, de buurt en de familie. Vier dagen later arresteerden de agenten buurman en neef van de bejaarde slachtoffers Willy M.. Hij had veel schulden en bijgevolg een motief voor de moord. Ook zijn vriendin en zoon werden meegenomen voor verhoor. Speurders doorzochten de woning van Willy M., samen met het labo. De woning van Willy M. werd verzegeld, net als zijn garagebox. Die ligt vlakbij de woning van de slachtoffers. Wellicht kond de dader via die box de woning van het vermoorde echtpaar binnendringen. 

Willy M. wordt beticht van dubbele roofmoord op zijn tante en nonkel Marie-Claire Chapelle en François Waeterinckx.
Bollen Willy M. wordt beticht van dubbele roofmoord op zijn tante en nonkel Marie-Claire Chapelle en François Waeterinckx.

Magere buit

Willy M. (39), die inmiddels in Luik woont, was uit op het geld en andere bezittingen van zijn oom en tante. De buit was heel mager: een bankkaart, een zwarte kam, een schoudertas met gepersonaliseerde balpen en een hoeveelheid muntstukken. Met de bankkaart probeerde M. geld af te halen in een kantoor van Fintro in de Menegaard in Tienen.

Willy M. wordt vervolgd voor dubbele roofmoord. De zaak wordt dinsdag al voor de vijfde keer behandeld voor de Leuvense rechtbank. De inleidende zitting vond anderhalf jaar geleden plaats, op 17 oktober 2017. Na een tweede zitting op 19 december 2017 werd een behandeling ten gronde vastgesteld voor 18 september 2018. Op die derde zittingsdag verrasten de burgerlijke partijen met hun uit het niets opgedoken eis voor een behandeling voor het hof van assisen.

De discussie over de bevoegdheid van de correctionele rechtbank werd beslecht in een vonnis op 16 oktober 2018. De drie rechters oordeelden wel degelijk bevoegd te zijn en volgden daarmee het standpunt van het openbaar ministerie. Het strafdossier tegen Willy M. werd door de raadkamer naar de correctionele rechtbank verwezen in februari 2017, in een periode dat assisen de facto afgeschaft was door de hervorming in het kader van Potpourri. Een arrest van het Grondwettelijk Hof van 21 december 2017 vernietigde grotendeels die hervorming, maar niet met terugwerkende kracht.

Geen getuigen

Het proces wordt afgewerkt in één zittingsdag, zonder ook maar één getuige. De behandeling wordt beperkt tot het verhoor van de beklaagde, de vordering van het openbaar ministerie en de pleidooien van de burgerlijke partijen en de verdediging. Het aantal burgerlijke partijen is opgelopen van zes tot acht personen, allen familieleden van het vermoorde echtpaar.

Willy M. verschijnt als een vrije man op de zitting. Zijn raadsman Thierry Van Noorbeeck weerlegt de aantijgingen van het openbaar ministerie. Harde bewijzen over de link tussen het vermoorde echtpaar en de beklaagde zouden ontbreken. Zo zouden er geen DNA-sporen teruggevonden zijn.

Willy M. riskeert een gevangenisstraf van maximaal dertig jaar. 

TIENEN-François Waeterinckx (75) en zijn echtgenote Marie-Claire Chapelle (64) werden op 9 januari 2014 dood aangetroffen in hun woning in de Moespikstraat
Bollen TIENEN-François Waeterinckx (75) en zijn echtgenote Marie-Claire Chapelle (64) werden op 9 januari 2014 dood aangetroffen in hun woning in de Moespikstraat
François Waeterinckx (75) en zijn echtgenote Marie-Claire Chapelle (64) werden op 9 januari 2014 dood aangetroffen in hun woning in de Moespikstraat
Bollen François Waeterinckx (75) en zijn echtgenote Marie-Claire Chapelle (64) werden op 9 januari 2014 dood aangetroffen in hun woning in de Moespikstraat
François Waeterinckx (75) en zijn echtgenote Marie-Claire Chapelle (64) werden op 9 januari 2014 dood aangetroffen in hun woning in de Moespikstraat
Bollen François Waeterinckx (75) en zijn echtgenote Marie-Claire Chapelle (64) werden op 9 januari 2014 dood aangetroffen in hun woning in de Moespikstraat
Vier dagen later pakte de politie hun neef Willy M. op en volgde een huiszoeking in zijn woning in de Potterijstraat.
Bollen Vier dagen later pakte de politie hun neef Willy M. op en volgde een huiszoeking in zijn woning in de Potterijstraat.
Vier dagen later pakte de politie hun neef Willy M. op en volgde een huiszoeking in zijn woning in de Potterijstraat.
Bollen Vier dagen later pakte de politie hun neef Willy M. op en volgde een huiszoeking in zijn woning in de Potterijstraat.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Armand Wuyts

  Als een vrij man naar de rechtbank met zulke aanklacht? Ik stel mij daar vragen bij!

 • willy van der Wijk

  echt raar dat het gerecht na vijf jaar recht spreekt klein landje trage molen zeker.

 • Roger Cooks

  Hij "riskeert" weer 30 jaar. Daar zal weer veel volk komen naar zien...

 • Hedwig Jacobs

  Opgepast het woord riskeert staat er terug bij voor dubbele moord, dus mogen we er van uitgaan dat het een enkelbandje of strenge voorwaarden zal worden, U weet Geens moet de stakingen bij de cipiers al jaren aanpakken door de deuren wijd open te zetten, want kijk eens hier en ginder er zijn geen gevangenen meer, misschien hebben we binnenkort zelfs geen cipiers meer nodig, echt een voorbeeld voor de hele wereld zou ik zeggen, en de families van de slachtoffers kunnen de pot op.

 • Leopold Degallaix

  Zonder genade levens lang.