Werknemers nemen afscheid van Sylvania

LAMPENFABRIKANT ZET DEFINITIEF PUNT ACHTER PRODUCTIE IN TIENSE VESTIGING

De werknemers namen gisteren afscheid van elkaar tijdens een koffietafel.
Foto's Bollen De werknemers namen gisteren afscheid van elkaar tijdens een koffietafel.
Gisteren is voor het merendeel van de werknemers van Feilo Sylvania de laatste werkdag geweest. In december vorig jaar raakte bekend dat de productie in de Tiense vestiging wordt stopgezet. Enkel een dertigtal mensen, van onder meer IT, R&D en boekhouding, behoudt zijn job. De meesten namen gisteren afscheid van 'hun' bedrijf, waar ze jarenlang gewerkt hebben, en dat viel hen zwaar.

"Nu houd ik me nog sterk, maar eens thuis zal het me heel zwaar vallen", geeft Sonia Van Cranenbroek (58) toe. "Ik werk hier nu 30 jaar, met drie tussenperiodes, want ik heb bij reorganisaties het bedrijf verlaten om later weer terug te keren. Waarom? Omdat het hier altijd fijn werken is geweest." Ook Sonia's broer Jean-Pierre (60) en zus Myrjam (54) werken respectievelijk al 41 jaar en 35 jaar in Sylvania. "De Van Cranenbroek-familie is hier het best vertegenwoordigd geweest met maar liefst 13 familieleden, ook aangetrouwden weliswaar. Nu zitten we allemaal in hetzelfde schuitje."


Jean-Pierre en Sonia gaan wel met pensioen, terwijl Myrjam nog ander werk zal moeten zoeken. "Voor mij het wel genoeg geweest", zegt Jean-Pierre, die binnen de bedrijfsmuren de papa-figuur vervult. "Ik heb zowat alles meegemaakt in Sylvania. Ondanks mijn 85 procent handicap aan benen en rug, heb ik hier heel veel kansen gekregen. Ik ben zelfs naar het buitenland mogen gaan. Maar uiteraard heb ik hier ook mindere periodes gekend. Ik heb afdelingen zien sluiten en bij de verschillende reorganisaties mensen zien komen en gaan. Maar klagen wil ik niet doen, omdat ik het bedrijf dankbaar ben dat ik hier al die jaren heb mogen werken."


De werknemers van Sylvania zijn al heel wat gewoon op vlak van herstructureringen, maar een sluiting hadden de meesten toch niet zien aankomen. "Waarom konden ze daar niet tien jaar mee wachten? Dan had het merendeel van de werknemers met pensioen kunnen gaan", zegt Myrjam. Liliane Herbots (54) uit Jeuk vreest dat het niet makkelijk zal zijn om op haar leeftijd nieuw werk te vinden. "Na outplacement en de opzegperiode ben ik bijna 56. Wie gaat mij dan nog willen aannemen?" Liliane neemt pas eind deze maand afscheid van Sylvania. "Ik heb me vrijwillig opgegeven om nog een maand mee de productie af te werken, omdat ik het hier toch gewoon ben. Al begrijp ik niet goed hoe het komt waarom ze nu plots wel onze lampen willen en ervoor niet."

340 ontslagen

Bij Sylvania verliezen 170 mensen, 110 arbeiders en 60 bedienden, uiteindelijk hun job. "Dat is uiteraard een zware klap voor onze mensen", geeft Peter Huybrigs van ACV toe. "De laatste dagen zijn er dan ook al heel wat traantjes gevloeid. De mensen vinden wel troost bij mekaar en vandaar dat het initiatief genomen werd om vandaag iedereen uit te nodigen om nog eens samen te zitten en herinneringen op te halen met een stukje taart en koffie." Ook Peter moet weldra na 34 jaar afscheid nemen. "Ik werk hier al van mijn achttiende als jongste machinehersteller en zo ben ik stilaan doorgegroeid in het bedrijf. Ik zal het hier zeker missen."

'De ex-Sylvaniens'

Willy Tuyls (58) blijft nog een tijdje actief binnen Sylvania. Hij moet wachten op de goedkeuring van het SWT (brugpensioen) op 56 jaar. Werknemers in dat geval worden nog ingeschakeld voor de ontmanteling van het bedrijf en zullen vermoedelijk nog een vijftal maanden actief zijn. "Sylvania was mijn eerste werk en ik heb hier altijd graag gewerkt, omdat het heel afwisselend werken was. Ik heb op verschillende afdelingen gestaan en zowel dagen als nachten gewerkt. Ik zal de collega's zeker missen, want na 36 jaar bouw je een echte vriendschapsband op."


Om die vriendschap niet verloren te laten gaan, is er nu een Facebookpagina 'de ex-Sylvaniens' opgericht. In deze gesloten groep vinden de werknemers mekaar terug en kunnen ze afspreken om nog eens samen te komen.