Werken aan Hertogensite gestart

De bouwwerf aan de Hertogensite.
Foto Bollen De bouwwerf aan de Hertogensite.
De werken aan de Hertogensite zijn van start gegaan. Het project voorziet een 70-tal koop- en huurwoningen, appartementen en een cluster voor sociale dienstverlening. "Het hartje van Tienen krijgt een heel nieuwe impuls", zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V).

In de eerste fase worden er 30 woningen en appartementen gebouwd tussen de Onze-Lieve-Broederstraat en de Ooievaarstraat. Ook komt er een groene doorgang tussen beide straten. "Momenteel wordt het klooster gerestaureerd", zegt Partyka. "In het beschermde gebouw krijgen een aantal dienstverleningen hun onderkomen, zoals het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijn, red.) de Open school en mogelijk ook een buurtrestaurant."


"De nabijheid van scholen, de broeders Alexianen en het woonzorgcentrum kunnen ervoor zorgen dat er op termijn nog meer buurtvoorzieningen komen, zoals een kringloopwinkel, bibliotheek en een sociale kruidenier komen", zegt Kris Lombaert, van projectontwikkelaar Karab.


In de Ooievaarstraat worden vanaf juli de refter, sportzaal, sanitair en klassen het Immaculata-instituut afgebroken. Er komen woningen voor in de plaats. De campus van VIA Tienen verhuist in september naar de nieuwbouw in de Waaiberg. De voormalige kleuterklassen aan de overzijde van de Ooievaarstraat worden gerenoveerd. Dit begint ten vroegste in 2018.


In de laatste fase wordt de klassentoren omgebouwd tot zorgwoningen en er worden acht klassen gebouwd voor de lagere school. De stad wil ook een ondergrondse parking aanleggen aan de Alexianenweg. De haalbaarheid hiervan moet nog worden onderzocht. Om over te schakelen naar een duurzaam parkeerbeleid denkt de stad aan een systeem van autodelen of timesharing van parkeerplaatsen. Het hele project Hertogensite zou klaar zijn tegen het einde van 2019. (VDWT)