Weer schaatspret tijdens Wintermagie

POPULAIRE IJSPISTE KEERT TERUG NAAR GROTE MARKT

Dolle pret bij stadsbestuur en mensen van handelaarsvereniging Kwixx bij de opening van de schaatspiste vorig jaar.
Bollen Dolle pret bij stadsbestuur en mensen van handelaarsvereniging Kwixx bij de opening van de schaatspiste vorig jaar.
Na het grote succes van vorig jaar kiezen de stad Tienen en handelaarsvereniging Kwixx er opnieuw voor om een ijspiste op haar Grote Markt te plaatsen tijdens de eindejaarsperiode. Naast de piste keren ook de Skibar en de kerstmarkt terug en daarnaast zal het Glazen Huis van het Regionaal Ziekenhuis van Tienen voor het eerst een onderkomen vinden op de Markt.

De ijspiste strijkt neer van vrijdag 8 december tot en met zondag 17 januari. "Het is niet dezelfde partner als vorig jaar, maar de piste zal ongeveer even groot zijn, 600 vierkante meter, en ook weer grotendeels overdekt zijn, zodat het weer geen spelbreker kan zijn", zegt schepen van Evenementen Gijsbrecht Huts (N-VA). "En ook net als vorig jaar zal er een gezellig kerstdorp rondom de piste opgezet worden. Voor een schaatsbeurt betaal je 6 euro met of zonder huur van schaatsen. Scholen, rusthuizen en andersvaliden betalen 3 euro per persoon."


Tijdens de weekends van 8, 9 en 10 december en 15, 16 en 17 december vindt er op het Torekes-en Mozartpleintje een gezellige kerstmarkt met het Huis van de Kerstman plaats. Hierop zijn de bakkers van de Tiense Bakkersbond opnieuw aanwezig met hun jaarlijkse Totemannenbak.


"We gaan vier dagen en vier nachten verse krentenventjes bakken", zegt bakker Benny Swinnen. "Dat is nodig om het grote aantal bestellingen aan te kunnen. Vorig jaar hebben we maar liefst 1.500 Totemannen gebakken. Dit jaar hopen we er een driehonderdtal meer te kunnen bakken. Het tweede weekend gebruiken we de houtgestookte oven voor het maken van Elsässer Flammkuchen."

Music for a Smile

Nieuw op de Markt is het Glazen Huis van het RZ Tienen. Al twee jaar nemen het ziekenhuis en zijn vriendenkring met dit initiatief deel aan Music for a Smile, maar het huis werd steeds voor de deur van het ziekenhuis geplaatst. "Dit jaar willen we de handen in mekaar slaan en samenwerken met de andere partners van Wintermagie in Tienen", zegt Raf Lemmens, directeur HR. "Van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 december zullen vijf medewerkers van ons ziekenhuis zich opsluiten in twee containers en er non-stop live radio maken. Via sms of ter plaatse kan je een verzoeknummertje aanvragen in ruil voor een gift. Alle giften gaan naar vier goede doelen in de regio: Polly's Ranch, het project Trommel+ van MFC Combo, het project Hospice De Klaproos van WZC Huize Nazareth en Cocopus. We lanceren nu al graag een oproep naar inwoners, verenigingen, scholen, bedrijven en andere organisaties om acties op touw te zetten, die geld in het laatje kunnen brengen. Het rekeningnummer is BE 27 7360 4415 5373."

Feestshopping

De vzw Beweegt verzorgt ook dit jaar vanaf 8 december de Skibar, een wintertent van 310 vierkante meter waar 37 evenementen zullen plaatsvinden, waaronder een winterbarbecue, een Nieuwjaarsfuif, We Love the 90's en White Sensation. Het hele programma kan je terugvinden op www.skibar.be. "En geen eindejaarsperiode zonder feestshopping met extra openingszondagen op 17 december van 14 tot 18 uur en op zondag 24 en 31 december van 10 tot 17 uur, met gratis parking tijdens de laatste drie weekends van december en met een sfeervolle verlichting en aankleding van de winkelstraten", voegt Carlo Joseph, Kwixx-voorzitter, er nog aan toe. "Dit jaar zal een Mercedes A-klasse volledig gevuld worden met suikerklontjes. Wie kan raden hoeveel dat er zijn, kan de wagen winnen. Er worden ook nog twee flatscreen tv's en zeven Sweet Tienen.kadobonnen ter waarde van 500 euro weggegeven. Je hoeft enkel je Sweet Tienen.pas bij de hand te hebben om deel te nemen."


Wintermagie in Tienen sluit af op zondag 7 januari met Tienen Klinkt op 2018 van 11 tot 13.30 uur op de Grote Markt.


Het programma kan je vanaf eind november bekijken op www.wintermagietienen.be.