Virtuele lasmachine komt aan in VIA Tienen

De leerlingen gingen meteen aan de slag met het nieuwe toestel.
RV De leerlingen gingen meteen aan de slag met het nieuwe toestel.
VIA Tienen nam vanmiddag een virtuele lasmachine in gebruik. Door middel van de technologie van augmented reality kunnen de leerlingen laswerken simuleren en verschillende technieken inoefenen.

“De virtuele lasmachine werkt niet enkel veilig, proper en milieuvriendelijk, maar zorgt ook voor een aanzienlijke besparing in materialen en grondstoffen”, vertelt technisch adviseur Wim Vanderstukken. “We kunnen er verder ook tijd mee besparen en het geeft ons de mogelijkheid onze leerlingencapaciteit te vergroten in de studierichtingen basismechanica, lassen en fotolassen.”

VIA directeur Tom Sevenants benadrukt dat de school investeert in STEM-onderwijs op alle niveaus.“Leerlingen uit de eerste graad kunnen eens proeven van wat de studierichting lassen en fotolassen inhoudt, en dat is net wat in de modernisering van het secundair onderwijs verwacht wordt van een brede eerste graad. Maar ook voor onze laatstejaars biedt dit toestel een pak mogelijkheden. Ze kunnen via zelfstudie hun techniek verfijnen en opties verkennen voor verdere specialisaties in het hoger onderwijs.”

De leerkrachten van de vakgroep lassen krijgen zelf eerst een grondige opleiding vooraleer ze met de machine in de praktijklokalen aan de slag kunnen. “Met deze high-techinstallatie kunnen we in een veilige omgeving nieuwe en moeilijke situaties simuleren”, aldus leerkracht lassen-constructie Christophe Laes. De software evalueert het werk van de leerlingen, corrigeert in real time, en geeft zelfs tips om het beste lasresultaat te verkrijgen.

“Maar toch hoeven de leerkrachten zich geen zorgen te maken over hun job”,  lacht directeur Tom Sevenants. “De virtuele lasmachine is een geweldig stuk technologie, maar om goed te leren lassen, kun je niet buiten de ervaring van een echte ervaren lasinstructeur.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michael Deckers

    Met alle respect voor het initiatief, maar leren lassen doe je niet met een computer. In het vak word je met situaties geconfronteerd die geen enkele computer kan nabootsen. Ik heb nog geen enkele goede lasser weten vormen door te besparen op grondstoffen.. effectieve lasuren in echte situaties zijn de beste leerschool! En die hoeven niet noodzakelijk duurder te zijn dan simulaties.