Vijftien kinderen aan dood ontsnapt

BUS VLIEGT IN BRAND TERWIJL KINDEREN OP WEG ZIJN NAAR KIDS RUN

Het vuur was hevig en veroorzaakte een grote zwarte rookwolk.
Baert Marc Het vuur was hevig en veroorzaakte een grote zwarte rookwolk.
Een bus van De Lijn is gisteren rond 13 uur helemaal uitgebrand op de Hannuitsesteenweg in Tienen. Vijftien kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van school De Toermalijn in Bost, ontsnapten nipt aan de dood. Een meisje op de bus merkte rook op en de chauffeur zette de bus aan de kant en deed iedereen uitstappen. Vlak erna vloog de bus in brand.

Een onderaannemer van De Lijn, autobusonderneming Van Mullem & Zonen, was met de bus schoolkinderen vertrokken naar de Kids Run in Tienen, een loopwedstrijd waarvoor aan het Houtemveld een crosscircuit van 800 meter was uitgestippeld. De leerlingen van De Toermalijn waren de eerste leerlingen die op de bus zaten. De buschauffeur was onderweg naar de volgende stop in Hakendover, waar hij nog een klas zou meenemen. De bus is echter nooit in Hakendover geraakt. Het was een meisje van de groep schoolkinderen dat achteraan onder een zetel rookontwikkeling opmerkte en de juffrouw en buschauffeur riep. Die zei dat het aan de airconditioning lag, maar hij wilde daarmee de kinderen niet bang maken door te zeggen dat er gevaar was. Hij stopte daarop onmiddellijk het voertuig en evacueerde alle passagiers. Vlak erna vloog de bus in brand en ontploften de ramen en banden.

De bus brandde helemaal uit.
Baert Marc De bus brandde helemaal uit.

Oorzaak nog niet gekend

Voor zaakvoerder Olivier Van Mullem is het de eerste keer dat dit hem overkomt: "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het is jammer voor het voertuig, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de kinderen ongedeerd zijn. Het voertuig was elf jaar oud, maar ik heb er geen idee van of dat er iets mee te maken heeft. Het technisch onderzoek is nog lopende, de oorzaak is voorlopig nog niet gevonden. Ik ben vooral tevreden over hoe onze chauffeur gehandeld heeft: dat was werkelijk uit het boekje. Hij heeft de bus koelbloedig naar een veilige zone gereden, heeft de bus veilig aan de kant gezet en de kinderen het voertuig laten verlaten." Ook de brandweer van Tienen kon de oorzaak van de brand voorlopig nog niet toelichten: "Hopelijk kunnen we morgen wel meer zeggen over de oorzaak."


Na het ongeval werden de kinderen terug naar schooltje De Toermalijn gebracht, samen met hun juf. Zij werden op school opgevangen door het CLB en dienst slachtofferhulp van de politie.

Brandweermannen blussen de bus.
Baert Marc Brandweermannen blussen de bus.