VIDEO. Windstoot haalt stelling naar beneden: moeder en dochter ontsnappen nipt aan brokstukken: “We hadden net geparkeerd toen dat gevaarte op onze auto stortte”

De stelling werd naar de overzijde van de straat geblazen.
Bollen De stelling werd naar de overzijde van de straat geblazen.
In de Oude Vestenstraat in Tienen is zaterdagmiddag een stelling naar beneden gekomen na een hevige rukwind. Als bij wonder vielen er geen gewonden. Moeder Imelda en haar dochter Nathalie ontsnapten op het nippertje aan het neerstortende gevaarte: “We hadden net geparkeerd toen die stelling op onze wagen stortte.” In totaal raakten twee wagens, een woning en een appartementsgebouw beschadigd. 

Imelda Deckers en haar dochter Nathalie Michiels uit Testelt (Scherpenheuvel-Zichem) waren naar Tienen afgezakt om te komen winkelen. “Om 11.08 uur parkeerden we hier onze wagen. Amper twee minuten later is het gevaarte ingestort en viel het op onze wagen.” 

Als we eventjes later waren gestopt en uitgestapt, was de stelling misschien op ons gevallen en had het veel erger kunnen verlopen. Uiteindelijk leven we nog en zijn er geen gewonden

Imelda en Nathalie

Moeder en dochter ontsnapten dus net aan de vallende stelling. De politie kon de wagen van de dames nog van onder de stelling halen. De Peugeot 206 is nog rijvaardig, maar liep wel deuken en krassen op over het hele koetswerk. “Ach, dat valt hopelijk wel te herstellen. Als we eventjes later waren gestopt en uitgestapt, was de stelling misschien op ons gevallen en had het veel erger kunnen verlopen. Uiteindelijk leven we nog en zijn er geen gewonden”, zuchten de dames, die uiteindelijk zonder de inkopen huiswaarts keerden.

Imelda Deckers en haar dochter Nathalie Michiels ontsnapten maar net aan de vallende stelling; zonder inkopen keerden ze huiswaarts
Bollen Imelda Deckers en haar dochter Nathalie Michiels ontsnapten maar net aan de vallende stelling; zonder inkopen keerden ze huiswaarts

Goed verankerd

De stelling, die volgens buurtbewoners wel degelijk goed verankerd was, werd op een hoopje naar de andere zijde van de straat geblazen. Daar boorden onderdelen van de stelling zich in enkele ramen van een appartementsgebouw. Ook het balkon van een woning raakte ernstig beschadigd en een Mercedes, die achter de Peugot van Imelda geparkeerd stond, deelde eveneens in de brokken.

Niet eerste incident

Het is trouwens niet het eerste incident bij de renovatiewerken van het pand, naast school GO ‘t Klein Atheneum in de Oude Vestenstraat. Eind november is al een draagbalk van de achtergevel naar beneden gedonderd. Daardoor is ook een deel van de achtergevel mee gekomen. Het pand werd meteen gestut. Ook toen vielen er gelukkig geen gewonden en was er nooit gevaar voor de kinderen of leerkrachten van de naburige school. Om te voorkomen dat het gebouw, dat al jaren leeg staat en sterk vervallen is, verder afbrokkelde, legde de burgemeester stuttingswerken op aan de bouwheer op om de gevel te stabiliseren. 

Het pand in de Oude Vestenstraat werd in 2013 verkocht voor de prijs van 302.000 euro. Doel is om hier zes appartementen van te maken.

Van het pand dat men volop aan het renoveren is viel in november al een draagbalk van de achtergevel naar beneden
Bollen Van het pand dat men volop aan het renoveren is viel in november al een draagbalk van de achtergevel naar beneden
De stelling kwam deels terecht op de Peugot
Bollen De stelling kwam deels terecht op de Peugot
TIENEN-rukwind blaast stelling omver
Bollen TIENEN-rukwind blaast stelling omver
TIENEN-rukwind blaast stelling omver
Bollen TIENEN-rukwind blaast stelling omver
TIENEN-rukwind blaast stelling omver
Bollen TIENEN-rukwind blaast stelling omver
TIENEN-rukwind blaast stelling omver
Bollen TIENEN-rukwind blaast stelling omver6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Baetens Dimitri

  Aannemers die een stelling huren worden normaal gezien, volgens de huurovereenkomst, verplicht de netten los te maken eenmaal de windsnelheid te krachtig wordt. Dit inderdaad om overbelasting op de stelling te voorkomen. Zelfs een goed verankerde stelling kan nog steeds onder veel spanningstress staan waardoor de bouten gewoon afbreken. Vooral zijdelings.

 • Luc van Uytfanghe

  Het zijn de zeilen die de wint opnemen... Zouden aannemers moeten verplichten deze weg te nemen als er onweer of wind voorspeld wordt... Net zoals kranen zich in windpositie moeten opstellen na de werken ( ontkoppeld en niks aan de haak, ook geen ladders of andere werkmateriaal)

 • Peter Van AEL

  De zeilen aan de stelling pakken te veel wind. Misschien moet er voorzien worden, in wetgeving of zo dat ze afscheuren bij een bepaalde belasting. Dan hangen de doeken wel ergens in het decor maar blijft de stelling toch staan. Gelukkig zijn er geen gewonden.

 • krista notelaars

  Extreme windstoten een stelling met zeil eraan daar werken enorme krachten op deze kan omgaan ook al is deze goed verankerd.

 • Mark Peeters

  Ik zie toch geen verankeringen in de muur ....