Video : Geen hongerige magen meer in basisschool De Luchtballon

Gratis ontbijt voor elke leerling

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De klas in zonder ontbijt achter de kiezen: helaas zien scholen het steeds vaker. Maar in De Luchtballon, goed voor 308 leerlingen, is het (even) verleden tijd. Dankzij een proefproject van het Huis van het Kind krijgt iedereen hier een gratis ontbijt, zonder inschrijving of andere drempel.

Het project van Huis van het Kind is uniek in Vlaanderen, en het mag meteen een succes genoemd worden — ook al zit het nog in een testfase. De week begon met zo'n 70 leerlingen die aanschoven, en donderdag waren dat er al 86 — liefst 28 procent.

Er zijn boterhammen met kaas, maar de klassieker met choco is natuurlijk onverslaanbaar.
Bollen Er zijn boterhammen met kaas, maar de klassieker met choco is natuurlijk onverslaanbaar.
Deze ochtend schoven maar liefst 86 leerlingen aan voor het ontbijt.
Bollen Deze ochtend schoven maar liefst 86 leerlingen aan voor het ontbijt.

"Het gratis ontbijt is mogelijk dankzij de hulp van vrijwilligers en het lokale filiaal van Carrefour", aldus Anneleen Theunis van Huis van het Kind. "Het idee komt eigenlijk van Cedes, een organisatie die streeft naar een leuke kindertijd voor elk kind, of het nu kansrijk of kansarm is. Want dat is ook een misverstand dat we uit de weg willen ruimen: ook kinderen van goede tweeverdieners komen al eens toe zonder een ontbijt achter de kiezen."

De stapels boterhammen liggen al te wachten.
Bollen De stapels boterhammen liggen al te wachten.

Toen er gezocht werd naar een school die mee in het proefproject wilde stappen, twijfelde directrice Renilde Dewaelheyns geen seconde. "Dit past zeer goed in ons gezondheidsbeleid", klinkt het. "Zo kunnen onze leerlingen altijd water drinken, en hebben we 'bewegingstussendoortjes'. Denk dan aan vijf minuutjes bewegen, al dan niet op muziek, na een zware wiskundeles. Kortom: we willen de leerlingen goede gewoontes aanleren, en daar hoort een goed ontbijt ook bij. Kinderen die 's ochtends niet of te weinig gegeten hebben, kunnen zich doorgaans minder goed concentreren. En neen, de lege boterhammendoos is niet zozeer een probleem van kansarmen. Veelal gaat het om kinderen van wie de ouders een drukke carrière hebben. Ze moeten bijvoorbeeld al om 6 uur opstaan omdat hun ouders moeten gaan werken. En in dat gehaast hebben ze geen tijd om boterhammen te maken. Of ze hebben daags ervoor laat moeten werken en er bleek geen brood meer in de automaat te zitten... Daarom is ook elke leerling welkom om mee aan te schuiven voor het ontbijt, zonder inschrijving. Een lege maag plan je niet op voorhand. Trouwens: we zien hier ook leerlingen die thuis wél de mogelijkheid hebben om te ontbijten, maar die misschien 'slechte etertjes' zijn. Door hen bij de groep te betrekken, zien we dat ze wel of beter eten. Zien eten, doet eten."

Het gaat evenwel om een proefproject, dat tot eind december loopt. Al hopen zowel de directrice als Huis van het Kind én onderwijsschepen Ine Tombeur (N-VA) dat er een vervolg komt, en dat het project kan uitbreiden naar andere scholen. "Dit is in elke Vlaamse school aan de orde", aldus Tombeur. "Na een grote evaluatie willen we er werk van maken om dit in alle Tiense scholen uit te rollen." Al is er voor dat laatste wel geld nodig, en vrijwilligers. Véél geld en vrijwilligers. "Partners en sponsors zijn dus nog steeds welkom!"

Vrijwilligers Mireille en Maike smeren boterhammen aan de lopende band.
Bollen Vrijwilligers Mireille en Maike smeren boterhammen aan de lopende band.

Al begint het uiteraard bij vrijwilligers, en die vond De Luchtballon in Mireille Rowie en Maike Beckers. Zij beginnen elke dag tussen 7 uur en 7.30 uur met de voorbereiding van het ontbijt. Boterhammetjes smeren met confituur en uiteraard choco. Maar ook kaas is een optie. "We doen dit met veel plezier, hoor", zeggen de gepensioneerde dames. "Het gaat niet alleen om een ontbijt klaarmaken, maar ook om het leren eten. We sporen de leerlingen bijvoorbeeld aan om eerst een 'gezonde boterham' te eten, en daarna pas eentje met choco." Waarna de dames alles nog netjes opruimen en omstreeks 9.30 uur tevreden huiswaarts keren.

De boterhammetjes worden met veel smaak verorberd.
Bollen De boterhammetjes worden met veel smaak verorberd.
En of de boterhammetjes gesmaakt worden.
Bollen En of de boterhammetjes gesmaakt worden.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.