VIDEO: Brand in oude school Charles Dejaegher

De brand brak uit in een klaslokaal boven de turnzaal. Politie en brandweer zijn massaal ter plekke.
Bollen De brand brak uit in een klaslokaal boven de turnzaal. Politie en brandweer zijn massaal ter plekke.
In het gebouw van de oude school Charles Dejaegher in de Donystraat  en Kapelstraat is vanmiddag brand uitgebroken. De brandweer van zone Oost post Tienen moest massaal uitrukken. Na onderzoek blijkt de oorzaak een kortsluiting  te zijn in het leegstaande pand, dat momenteel in handen is van ontwikkelaar Matexi. Die plant er appartementen woningen. Het project zou zo goed als geen vertraging oplopen.

Door de brand vlogen ramen stuk en kwam er glas op de straat terecht. De hulpdiensten sloten de Kapelstraat af voor verkeer en voetgangers. De brandweer heeft intussen de brand kunnen blussen, maar de Kapelstraat bleef nog een tijd afgesloten voor de opruimingswerken. Het vuur is ontstaan in een klaslokaal boven de turnzaal van de voormalige school. Op de site zijn al geruime tijd geen activiteiten meer. Het leegstaande complex is nu in handen van de Matexi Group, die er binnenkort met een woonproject begint. Er komen zowel appartementen als woningen. 

Kortsluiting in spanningscabine

Door de brand raakte één voormalig klaslokaal volledig vernield, de rest van het gebouw liep wat rookschade maar vooral waterschade op. Hoe de brand is kunnen ontstaan, is niet meteen duidelijk. Politie en brandweer onderzochten de juiste oorzaak en uit eerste vaststellingen blijkt dat het om een kortsluiting in een spanningscabine zou gaan.

Dat de brand voor vertraging van het project zou kunnen zorgen is zo goed als onbestaande, al is het wel een kleine opdoffer. Caroline Franz van de Matexi Group: “Voor het woonproject moeten we nog de nodige vergunningen aanvragen. We hopen met de werken begin 2020 van start te kunnen gaan. Dan zou het project klaar zijn tegen eind 2024. Op de site willen we een deel renoveren en een deel nieuwbouw plaatsen, zowel woningen als appartementen. Er komt ook een ondergrondse parking.” 

Wel enkele mooie houten wanden vernield

In totaal zou er zo een 50-tal wooneenheden komen. De gevel in de Donystraat blijft behouden en ook het gebouw in de Kapelstraat, waar de brand was, wil men behouden. “Dat gedeelte van de voormalige school willen we inderdaad behouden. De oude sportzaal willen we een commerciële functie geven of een mogelijkheid voor een horecazaak. Boven zouden er dan enkele loften komen. De brand vernielde wel enkele mooie houten wanden. Die vormden de scheiding tussen de klaslokalen en de gang, en die willen we wel hergebruiken in het gebouw. Ook zijn er nog mooie houten elementen in de sportzaal die we willen recupereren. We zullen nu nagaan wat we kunnen recupereren en mogelijk zullen we die door een firma laten weghalen en opslaan om verdere (water)schade te voorkomen”, aldus Caronline Franz van Matexi.

Brandweer heeft de brand intussen onder controle
Bollen Brandweer heeft de brand intussen onder controleReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.