Versmarkt naar voorbeeld van Barcelona

TIENEN PLUS WIL AMBITIEUS PROJECT OP VERLATEN KAZERNESITE NEERPOTEN

Annemie Minten en Danny Puyneers op de kazernesite. Ze haalden inspiratie op de markt van Barcelona (foto rechts).
Bollen Annemie Minten en Danny Puyneers op de kazernesite. Ze haalden inspiratie op de markt van Barcelona (foto rechts).
De politieke partij Tienen Plus wil dat het toekomstige stadsbestuur werk maakt van een overdekte versmarkt naar het voorbeeld van grote internationale steden als Stockholm of Barcelona. Het verlaten gedeelte van de kazernesite is volgens de partij de ideale locatie. Het project moet het handelscentrum nieuwe impulsen geven.

Tienen Plus haalt inspiratie uit het buitenland. "We ontdekten recent een voorbeeld in Toulouse in Frankrijk maar dit moet ook, op kleinere schaal, in Tienen kunnen", zegt raadslid Annemie Minten. "Grote steden zoals Stockholm, Barcelona, Valencia en Kopenhagen hebben er één. Maar ook kleinere steden opteren meer en meer voor een overdekte markt. Dit moet dus ook in Tienen kunnen."


Een overdekte versmarkt, quasi in het centrum van de stad, waar tientallen lokale handelaars hun waar kunnen etaleren en te koop aanbieden. Dat is het plan. "Een markt waar boodschappen doen een belevenis is en waar je kunt neerstrijken voor een drankje of een hapje", zegt Minten. "En dat allemaal in combinatie met een grote parking waar de mensen hun wagen kunnen zetten."

© Facto Foto

Beschikbare ruimte

De beschikbare ruimte op de voormalige kazernesite leent zich hier perfect voor. "De combinatie van deze locatie met handel in verse producten, parking en horeca is ideaal", voegt voorzitter Danny Puyneers van Tienen Plus eraan toe. "Het zal de kwaliteit en het succes van de zondagsmarkt enkel vergroten. Een aanzienlijk deel van de kazernesite ligt er momenteel desolaat en triest bij. De ruimte wordt er maatschappelijk en vooral economisch onderbenut. Dit is een ware kaakslag voor een stad die elke economische stimulans kan gebruiken."

Geen bestuur

"We juichen in principe alle nieuwe ideeën om de handelskern te versterken toe maar eigenlijk zouden we de heren en dames politici erop willen wijzen eerst hun politieke verantwoordelijkheid te nemen en de bestaande situatie zo goed mogelijk oplossen", zegt voorzitter Bart Debbaut van handelsvereniging KWIXX.


"De bestaande winkels kreunen momenteel onder het feit dat er niets kan gebeuren omdat er geen bestuur en geen budget is. In Diest vindt bijvoorbeeld de Ladies Night plaats, wij kunnen niets organiseren. Ik vind het vooral een ongelukkig moment waarmee de partij met dit idee naar buiten komt. Dat neemt niet weg dat de oprichting van zo'n versmarkt een goed idee kan zijn."