Totemannen erg in trek? Dan maar een marathonbak

TIENSE LEKKERNIJ WORDT WEER VERKOCHT VOOR GOED DOEL

Drie van de bakkers bij hun houtoven voor de Totemannenbak.
Bollen Drie van de bakkers bij hun houtoven voor de Totemannenbak.
De Bakkersbond is gisterochtend gestart met haar traditionele Totemannenbak. Zes bakkers, Benny, Gustaaf, Emiel, Dirk, Erik en Robert, gaan vier dagen en drie nachten lang deze Tiense lekkernij klaarstomen in de houtoven op het Torekesplein. "De laatste jaren konden we de bestellingen amper volgen. Vandaar dat we vroeger dan ooit aan de marathonbak van ruim 2.000 Totemannen starten."

Een Toteman is een krentenbrood in de vorm van een kindje. Typisch zijn de twee uiteinden van het brood. Het kindje heeft namelijk geen voeten, maar zowel van boven als van onder een ronde uitstulping of 'toot' in het Tiens. "Het gebruik om Totemannnen uit te delen bij Kerstmis, dateert al van in het begin van de 17de eeuw", weet bakker Benny Swinnen. "In een ordonnantie stond geschreven dat bakkers ruimte moesten laten om kerstbrood te bakken, dat kon uitgedeeld worden aan de armen."

De Totemannen worden op de Kerstmarkt verkocht. Men hoopt op 2.000 stuks.
Bollen De Totemannen worden op de Kerstmarkt verkocht. Men hoopt op 2.000 stuks.

Shiften

Het is Benny die gisterochtend de eerste Totemannen in de oven mocht steken. "Per uur kunnen we dertig Totemannen afbakken. Daarna moet de oven opnieuw gestookt worden en kan een volgende lading broodjes ingezet worden. Terwijl de oven zijn werk doet, gaat het bereidingsproces verder. En zo werken we in shiften van zes tot acht uur dag en nacht verder."


Vorig jaar werden er iets meer dan duizend Totemannen gebakken. Dat aantal wordt nu dus verdubbeld. "We hopen dat we daarmee tegemoet kunnen komen aan de vele bestellingen van Tiense verenigingen en organisaties, naast de individuele verkoop op de kerstmarkt dit weekend. Vanwaar de grote vraag naar Totemannen komt? Ik denk dat dit te maken heeft met het pure karakter van het product en het feit dat de mensen het zien maken. Bovendien geeft de houtoven ook een aparte smaak aan de Totemannen, die blijkbaar erg gewaardeerd wordt."


Benny bakt al vijftig jaar Totemannen.


"Van kinds af hielp ik hieraan mee in de bakkerij. Voor mij is dat altijd iets magisch gebleven. Het is een traditie van geven, een gevoel van warmte en licht in deze donkere dagen rond Kerstmis."


Net als vorig jaar zal de opbrengst van de Totemannenbak naar een lokaal goed doel gaan. "Vorig jaar hebben we 1.600 euro mogen overhandigen aan de Mediclowns. Dit jaar steunen we 't Prieeltje, een dagverblijf voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. We hopen dit jaar de kaap van 2.000 euro te kunnen ronden. Een Toteman kost 6 euro. Dat is één euro meer dan de voorbije vijf jaar, maar de prijs voor de grondstoffen is dan ook gestegen en we willen uiteindelijk toch iets overhouden voor het goede doel en niet enkel uit de kosten geraken."