Toermalijn: na de herleving, volgt de uitbreiding

BASISSCHOOL CREËERT 30-TAL NIEUWE PLAATSEN DANKZIJ OVERNAME OUDE GEMEENTESCHOOL

Basisschool De Toermalijn kan de extra lokalen goed gebruiken.
Foto Bollen Basisschool De Toermalijn kan de extra lokalen goed gebruiken.
In 2007 werd de VIA-wijkschool van Bost nog met sluiting bedreigd, tien jaar later is De Toermalijn met 133 leerlingen springlevend. Met de aankoop van de oude gemeenteschool in de Potstraat komt er nu een tweede vestiging bij, goed voor zo'n dertig extra plaatsen.

Het schoolbestuur van de vzw Diocesane Instituten Tienen besliste in 2007 om de school te sluiten wegens te weinig leerlingen en de noodzaak van ingrijpende infrastructuurwerken. Maar daar stak de ouderraad een stokje voor, gesteund door de gemeenschap van Bost. Een toekomstplan voor de school werd aanvaard, en de sluitingsdreiging ebde weg. Al snel bleek er ook groei te zitten in het leerlingenaantal, en de wijkschool werd uiteindelijk weer een volwaardige basisschool. Twee klasjes werden bijgebouwd om iedereen een plaatsje te kunnen geven, en wat later moesten er opnieuw twee klasjes bijkomen.

Laagje verf

Momenteel telt De Toermalijn 62 kleuters en 71 kinderen in de lagere school. Dat is in enkele jaren tijd meer dan een verdubbeling, en de nood aan extra klassen en refter is dus groot. Toen de stad bekendmaakte dat de oude gemeenteschool te koop stond, twijfelde men bij De Toermalijn geen moment om zich als koper aan te dienen. "Dat gebeurde in het kader van het capaciteitsdossier dat vorig jaar binnen de stad Tienen goedgekeurd werd", zegt Mieke Pieters, algemeen directeur VIA. "Aangezien de lokalen in goede staat verkeren, was dit een eenvoudige manier om extra plaatsen te voorzien binnen het Tiense basisonderwijs. In principe kan het gebouw vanaf september in gebruik genomen worden. Wellicht zijn er nog wat administratieve formaliteiten die in orde gebracht moeten worden, en een laagje verf zal wellicht ook welkom zijn. Welke klassen van de nieuwe lokalen gebruik zullen maken, is momenteel nog niet vastgelegd. Indien nodig, zal de speelplaats heringericht worden, alsook het speelveld aan de zijde van de Hannuitsesteenweg. In de overeenkomst met het stadsbestuur staat dat we de speelplaatsen tijdens de schoolvakanties ter beschikking moeten stellen van de lokale gemeenschap."


De ouderraad reageert verheugd op de aankoop van de oude gemeenteschool. "Het is mooi om te zien hoe het oude schoolgebouw in het centrum van het dorp in de toekomst opnieuw een functie krijgt", zegt Els Martens. "Het lijkt wel gisteren dat we met een kleine groep ouders en leerkrachten samen kwamen om te voorkomen dat de school in Bost zou sluiten. Na de bijgebouwde klassen en de uitbreiding met het vijfde en zesde leerjaar, is deze aankoop het zoveelste bewijs dat de school openhouden een goede beslissing was. Een zeer goede samenwerking tussen de directie, de hoofdschool, leerkrachten, ouders en de dorpsgemeenschap maakt van De Toermalijn een plaats waar kinderen vooral zichzelf kunnen zijn, en de basis krijgen die ze verdienen."