Tienenaars tonen hoe ze WO I beleefden

Bezoekers lezen infopanelen over WOI.
Foto Bollen Bezoekers lezen infopanelen over WOI.

De Tienenaars hebben de voorbije maanden allerlei beelden, verborgen en lang vergeten voorwerpen, die verband houden met WO I, verzameld. Dit resulteert nu in een tentoonstelling 'De Groote Oorlog van mijn overgrootvader', die nog tot het einde van dit jaar te bezichtigen is in museum 'Het Toreke'. Dit past in het herdenkingsprogramma van '100 jaar Groote Oorlog'.


De verhalen vertellen het lot van de soldaten die vochten in Grimde en Sint-Margriete-Houtem. Ook het Ijzerfront wordt met een unieke verzameling foto's in beeld gebracht. Léonard Reynaerts, die samen met de medewerkers van de 'Gemeentelijke Ontgravingsdienst' instond voor de aanleg van twee militaire begraafplaatsen, krijgt een plaatsje in de expo, net als de opvang van de honderden gekwetsten in de talrijke veldhospitalen van het Tiense Rode kruis. In de gesloten cellen komen de verhalen, die de Tienenaars zelf aanbrachten aan bod.


De expo is te bezichtigen elke dag van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur. Toegang bedraagt 4 euro. Tienenaars mogen zaterdag, zondag en feestdagen gratis binnen. (VDT)