Tienen Plus wil gratis parking en afschaffing huisvuiltaks

De gemeenteraadsleden van Tienen Plus hebben op de laatste gemeenteraad het gratis parkeren op de Grote Markt en de volledige afschaffing van de huisvuiltaks op tafel gelegd.

Maar de meerderheid van CD&V, Open Vld, N-VA en Groen, had daar geen oren naar. "Tot enkele maanden geleden, toen Open Vld en N-VA nog in de oppositie zaten, werd er heel wat ongenoegen geuit op de invoering van de forfaitaire huisvuiltaks. Nu diezelfde gemeenteraadsleden in de meerderheid zitten, wordt het verhaal plots anders", zegt gemeenteraadslid en voorzitter van Tienen Plus Danny Puyneers. "Plots is er geen sprake meer van een asociale belasting."


In plaats van eenzelfde hoog tarief worden er nu wel al twee lagere belastingtarieven voorzien, een tarief voor gezinnen en een voor alleenstaanden. "Maar daarmee is de kous af", reageert gemeenteraadslid Annemie Minten (N-VA) boos. "Van sociale correcties is er absoluut geen sprake. Ook het basisprincipe dat de vervuiler betaalt, blijft niet overeind."


Tienen Plus kaartte ook het parkeerbeleid opnieuw aan. "We vragen dat gratis parkeren op de Grote Markt op zaterdag met onmiddellijke ingang wordt ingevoerd, in een eerste fase tot 31 december. Met de hoogdagen van de eindejaarsperiode in het vooruitzicht, weegt de kost hiervan voor de stad absoluut niet op tegen de extra impuls voor onze middenstand en ons centrum", klinkt het. (VDT)