Tienen maakt zich op voor Wintermagie

IJSPISTE VAN 600 M2 METERSHOGE KERSTBOMEN FEEËRIEKE SFEERLICHTJES

De grote ijspiste en de 20 meter hoge kerstboom (r.) worden klaargezet op de Grote Markt.
Bollen De grote ijspiste en de 20 meter hoge kerstboom (r.) worden klaargezet op de Grote Markt.
Alles wordt in gereedheid gebracht om vrijdag Wintermagie in Tienen officieel te kunnen openen. Zo wordt er volop gebouwd aan de 600 vierkante meter grote ijspiste op de Grote Markt. Ook de kerstbomen zijn aangekomen, de sfeerverlichting is klaar om aangestoken te worden en het Torekesplein maakt zich op voor het eerste weekend kerstmarkt.

Van vrijdag 8 december tot en met zondag 7 januari kan je in Tienen net als vorig jaar gaan schaatsen. De piste is grotendeels overdekt zodat het weer geen spelbreker kan zijn. "We zijn heel blij dat er terug een schaatspiste in onze stad komt", zeggen burgemeester Katrien Partyka (CD&V) en Kwixx-voorzitter Carlo Joseph. "De schaatspiste en Skibar zijn uniek in de regio. Tienen garandeert dus weer een bijzonder sfeervolle eindejaarsperiode voor groot en klein."

Bollen

Lichtjeshemels

Het is de firma Satellite Ice uit Oostende die de piste plaatst. "Ze zal feeëriek verlicht zijn met twee lichtjeshemels van 100 vierkante meter", zegt schepen van Feestelijkheden, Gijsbrecht Huts (N-VA). "Voor de kleintjes zijn er pinguïns en banaanstoeltjes ter beschikking om te leren schaatsen of geduwd te worden. Vorig jaar waren er zo'n 12.000 schaatsers op post. We hopen dit succes te kunnen evenaren."

Zuinige installatie

"De ijspiste is een bijzonder zuinige installatie", voegt burgemeester Partyka er aan toe. "De energiekosten zullen zo'n 30 procent lager liggen dan vorig jaar omdat de koelinstallatie in aluminium is en niet rubber zoals vorig jaar. De buitentemperatuur is dus niet bepalend voor het verbruik. De kosten worden gedeeld door de stad, handelaarsvereniging Kwixx en de organisatie achter de Skibar."


Voor de kerstbomen kon de stad ook dit jaar weer rekenen op enkele gulle schenkers. De boom op de Grote Markt is 20 meter hoog en komt uit Roosbeek. Die op de Veemarkt heeft een hoogte van 14 meter en werd geschonken door mensen uit Neerlanden. "Onze stadsdiensten zijn ook volop bezig met het ophangen van de sfeerverlichting en de opbouw van de kerststal", aldus Partyka. "En ook de kerstmarkt op het Torekes-en Mozartpleintje en het Huis van de Kerstman krijgen vorm." De kerstmarkt is vrijdag 8 en 15 december open vanaf 16 uur, zaterdag 9 en 16 december en zondag 10 en 17 december vanaf 14 uur.