Sylvania wil expositieruimte voor klanten openen

TIENEN- Luc Debleser van Sylvania
Bollen TIENEN- Luc Debleser van Sylvania
Een van de overblijvende afdelingen van Feilo Sylvania Tienen, R&D, is benoemd tot excellentiecenter voor onderzoek en ontwikkeling van lampen en armaturen voor speciale toepassingen. “We willen in deze richting verder de markt veroveren”, zegt directeur Luc Debleser. “En we gaan waarschijnlijk ook investeren in een expositieruimte voor de klanten.”

In december 2016 kondigde de Chinese directie bij Sylvania aan dat de productie in de Tiense vestiging stopgezet zou worden, omdat de fabriek teveel verlies leed. Meer dan honderd mensen kwamen zo op straat te staan. Bijna twee jaar na de aankondiging is er nog steeds activiteit op de site aan het Soldatenplein. “Dat hoeft geen verwondering te wekken”, aldus directeur Debleser. “Van in het begin is gesteld dat een aantal activiteiten, zoals boekhouding, IT en, R&D, zouden blijven. Alleen was het ook zeer duidelijk dat de productie zou stopgezet worden, wat dan ook daadwerkelijk gebeurd is. De geruchten dat de productie terug zou opgestart worden, is onjuist.”

Maar er zijn wel andere plannen binnen het bedrijf, die voortvloeien uit de goede prestaties van de R&D-afdeling. “Zeer recent is Sylvania Tienen benoemd tot ‘Special Products R&D Excellence Center’. Dit creëert mogelijks een aantal mogelijkheden voor de toekomst. Sylvania Tienen wil in deze speciale toepassingen voor lampen veel meer aanwezig zijn en de markt veroveren. In dat kader werden een aantal mensen, die initieel op de lijst stonden om te ‘gaan’, gevraagd om permanent en definitief te blijven.”

De afdeling zou zich vooral bezig houden met het ontwikkelen van nieuwe producten met bijhorende ondersteunende processen en met bouw van de machines die nodig zijn om het product te maken. “Een aantal oudere machines wordt momenteel ingezet om de nieuwe aanpassingen op uit te proberen, maar het is wel de bedoeling dat deze na de testfase samen met de producten overgeheveld worden naar een zustermaatschappij waar de productie moet opgestart worden. Mocht de kans zich ooit voordoen dat er opnieuw in Tienen kan geproduceerd worden, zal ik die met beide handen grijpen.”

Sinds de stopzetting van de productie staat een deel van de fabriek leeg. “Afhankelijk van de leegmaak-en opkuisactiviteiten werden leegstaande ruimtes verhuurd”, aldus Luc Debleser. “Vandaag is 44 procent van het gebouw verhuurd en daar komt op zeer korte termijn nog eens negen procent bij. Sylvania zal altijd 33 procent blijven benutten voor R&D, lifetesting, administratie en dus binnenkort een expositieruimte voor de klanten. De overige 14 procent eerder kleinere ruimtes krijgen we op termijn ook wel opgevuld, maar dat is geen prioriteit. We zien dus, zeker de volgende drie jaar, af van een mogelijke verkoop.” 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.