Suikerrock verlaat de stad en bereidt zich voor op editie 2020

Suikerrock is afgelopen, vrijwilligers zijn volop aan de slag
Bollen Suikerrock is afgelopen, vrijwilligers zijn volop aan de slag
Suikerrock editie 2019 zit er volledig op. Tenminste, voor de vele festivalgangers. Vandaag zijn vrijwilligers nog volop bezig om de festivalterreinen af te breken en de stad te verlaten.

De laatste tonen van Marco Borsato waren nog niet uitgestorven of Suikerrockmedewerkers begonnen aan de afbraak van het festival, dat ook dit jaar weer een topdriedaagse was. Na een korte slaap begonnen 50 medewerkers verder aan de afbraak. “De vrijwilligers zijn in de weer om alles netjes op te breken en te ruimen”, zegt organisator Walter Kestens. “Morgenavond (dinsdag) zijn we weg uit het centrum; het opdoeken van het festivalsecretariaat, de catering en dressrooms uit het PISO zouden donderdagavond ten einde moeten zijn.”

Festival van de extremen

De 33ste editie zal de annalen ingaan als die van de extremen. “Vrijdag was er de hitte, zaterdag de hele dag volop regen en zondag de dag met het meeste festivalgangers ooit”, zegt Walter Kestens. “Weersomstandigheden als zaterdag hebben we nog nooit meegemaakt in al die jaren.... De hele dag onophoudelijk regen. Wel al ooit eens een bui of een onweer, maar nooit een hele dag. Ondanks de hitte en daags nadien de regen lieten de fans ons niet in de steek en waren het drie geslaagde dagen.”

Trouw publiek en talrijke vrijwilligers

Hoe slaagt Suikerrock er in om ieder jaar opnieuw zoveel volk te lokken ? “Suikerrock is een van de grootste festivals in het centrum van een relatief kleine provinciestad. De samenwerking met stad Tienen is van gigantisch belang in het slagen van dit succes. Anderzijds hebben we steeds grote namen op de affiche staan én hebben we een trouw publiek. En niet te onderschatten: de vrijwilligers. Zij zorgen de dagen voordien voor de opbouw en  iedere dag van het festival zijn een 800 vrijwilligers aan de slag. Eigenlijk zijn we dan het grootste burgerinitiatief van de stad. Velen van hen nemen (een deel) van hun verlof op om hieraan mee te helpen, voor het festival én hun stad. Hiervoor heb ik een enorme bewondering, zonder hen is dit niet mogelijk”, besluit de organisator. 

Wanneer de afbraak volledig achter de rug is, volgt voor de organisatie even een rustperiode, maar niet te lang. “In september gaan we al met de voorbereidingen van start voor de volgende editie. Eerst zijn er natuurlijk onderhandelingen met de stad en vervolgens gaan we op zoek naar een heuse topper. Hopelijk kunnen we die dan bekend maken tegen het eind van het jaar, net als welk weekend Suikerrock juist zal plaatsvinden.”

De medewerkers voeren het materiaal af.
Bollen De medewerkers voeren het materiaal af.
De afbraak van suikerrock is volop bezig.
Bollen De afbraak van suikerrock is volop bezig.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Tim Claes

    Wordt 2020 de editie van de extra afvalbakken, de recycleerbare bekers en de gratis toiletten? Of mogen we ons andermaal aan een pak extra afval en wildplassers verwachten?