Stad wil 'slimme' parkeermeters om misbruik tegen te gaan

Schepen Dewolfs aan een parkeermeter op de Grote Markt.
Bollen Schepen Dewolfs aan een parkeermeter op de Grote Markt.
De stad wil overgaan tot de aankoop van 'slimme' parkeermeters, waarbij je de nummerplaat van je wagen moet intoetsen. Deze parkeermeters kunnen ook rekening houden met de door Kwixx gelanceerde handelaarspas, de Sweettienen-pas. "Zo kan je met deze kaart bijvoorbeeld van kortingen op de parkeertijd genieten", zegt schepen van Financiën, Johan Dewolfs (N-VA).

"Die meters kunnen beter misbruiken tegengaan", zegt schepen Johan Dewolfs (N-VA). "In 2015 werden er maar liefst 431.000 gratis tickets afgedrukt. Dat is bijzonder veel en wijst er op dat heel wat mensen telkens opnieuw een gratis ticket afhalen zonder hun wagen te herzetten, zodat ze geen parkeertijd hoeven te betalen."

35 meters vervangen

"Het project is momenteel nog in technisch onderzoek. De leveranciers van de Sweettienen pas en parkeerfirma Parkeon moeten nu technisch en praktisch met een voorstel komen", aldus schepen Dewolfs. Het zou alvast over een aanzienlijke investering van 113.750 euro gaan, want er moeten zomaar even 35 parkeermeters vervangen worden. "Maar deze investering kan op enkele jaren terugverdiend worden, omdat ze het aantal misbruiken fors zal inperken", beweert Dewolfs.

Betalen met punten

"Kwixx is zeker vragende partij voor een aanpassing van de parkeertarieven en we zijn blij dat de stad op vraag van Kwixx een oplossing zoekt, waarbij men parkeertijd kan betalen met de punten die gespaard worden bij de handelaars op de Sweettienen pas", zegt Kwixx-voorzitter Carlo Declercq. "De doelstelling is dat dit kan gerealiseerd worden in de tweede helft van het jaar. In de eerste helft van het jaar gaan we de Sweettienen pas uitbreiden van een kanskaart naar een spaarkaart, waardoor je de voordelen zal krijgen om goedkoper naar cultuuractiviteiten te gaan of bijvoorbeeld te gaan zwemmen. De pas blijft ook bestaan als kanskaart zoals nu met onze Valentijnsactie, waarbij tien gratis etentjes ter waarde van 150 euro weggegeven worden."

Gratis kwartier

Vlaams Belang gemeenteraadslid Johny Van Stiphout pleit nu al voor een eerlijk parkeersysteem. "Personen die langer dan een kwartier op de betalende parkeerplaatsen staan, moeten ook een kwartier gratis krijgen bovenop de periode die betaald wordt. Dat is toch logisch? Wie nu 30 cent betaalt, krijgt 18 minuten, en wie een gratis ticket neemt, krijgt 15 minuten. "In afwachting van de slimme parkeermeters gaan we niet meteen de parkeertarieven aanpassen. Deze werden bovendien vorig al verlaagd", besluit schepen Dewolfs. (VDT)