Stad wil haar 'groene long' in ere herstellen

VANAF SEPTEMBER STARTEN GROOTSE VERFRAAIINGSWERKEN IN VIANDERDOMEIN

Schepen van Openbare Werken Eddy Poffé aan de toegangsweg vol putten en plassen die binnenkort een opfrisbeurt krijgt.
Bollen Schepen van Openbare Werken Eddy Poffé aan de toegangsweg vol putten en plassen die binnenkort een opfrisbeurt krijgt.
Het stadsbestuur wil het Vianderdomein nieuw leven inblazen na de jarenlange verwaarlozing. De groene long van Tienen krijgt onder meer een heraangelegde toegangsweg, het pleintje aan de schietstand wordt beklinkerd en er komt een fietsenstalling met laadpunten voor elektrische fietsen. De werken gaan van start op maandag 4 september en zouden normaal tegen vrijdag 6 oktober moeten voltooid zijn. Kostprijs: 85.000 euro.

Ooit was het Vianderdomein, of voor de Tienenaars de 'Viandra', een pareltje: een oase van rust en groen, voor jong en oud. Maar de laatste jaren werd het recreatiedomein vooral gekenmerkt door verwaarlozing en welig tierend onkruid. Ook de cafetaria op het domein bleef een hele tijd gesloten. Nu gaat de stad het hele domein grondig aanpakken en in ere herstellen.

Schepenen Huts en Roovers met brasserie- uitbater Werner Goethuys aan het verloederde terrein van de minigolf.
Bollen Schepenen Huts en Roovers met brasserie- uitbater Werner Goethuys aan het verloederde terrein van de minigolf.

Heraanleg in twee fases

"In eerste instantie zal de toegangsweg, vanaf de parking van de Hamelendreef tot aan de cafetaria, worden heraangelegd", zegt Eddy Poffé, schepen van Openbare Werken. "Dat zal gebeuren met een halfverharding die geschikt is voor parken. De weg zal daardoor een natuurlijke look krijgen, maar zal duurzamer zijn. Met de huidige de kiezels vormen er zich te vaak putten. In principe was de bedoeling om de hele weg door het domein zo aan te leggen, maar toen er proefsleuven werden gemaakt bleek de fundering niet stabiel. Hierdoor moet die dus mee uitgegraven en heraangelegd worden. Omdat het budget hier niet op voorzien was, gaan we in een latere fase de weg tot aan de Bronsstraat vernieuwen."


Op de weg naar de brug over de vijver zal een grindlaag worden aangebracht zodat het beter bewandelbaar wordt. "Het pleintje, ter hoogte van de schietstand, wordt ook aangepakt en krijgt nieuwe klinkers. Daar zal dan ook een fietsenstalling worden geplaatst met vier laadpunten voor elektrische fietsen. Vervolgens is de parking langs de Hamelendreef aan de beurt. Die zal uitgerust worden met een toegankelijke parkeerplaats voor mindervaliden en ook een stalling krijgen voor (brom)fietsen", aldus Poffé.


Werner Goethuys, die sinds een vijftal jaar de brasserie op het domein uitbaat, is tevreden met de inspanningen van de stad. En ook schepen van Leefmilieu Tom Roovers ziet het rooskleurig in. "Recent werd de verlichting al aangepast - die werd onder meer nachtdiervriendelijk gemaakt-, er werd een 'blotevoetenpad' aangelegd en er kwam extra beplanting", zegt Roovers. Ook aan de waterkwaliteit werd gewerkt. "Vroeger gebruikte men bronwater. Nu wordt er gewerkt met water uit de Gete, aangelengd met lavakorrels en moerasplanten voor de zuivering."

'Familievriendelijkheid' voorop

In de toekomst plant de stad ook voluit de kaart te trekken van 'familievriendelijk domein'. "Nog niet zo lang gelegden hebben we getest of deze locatie geschikt was voor grote evenementen, maar dat bleek toch niet de juiste zet te zijn", zegt Gijsbrecht Huts, schepen van Toerisme en Feestelijkheden. "Meer dan ooit is duidelijk dat de Viandra een oase van groen en rust is die we in haar glorie moeten herstellen. Zo kan jong en oud er opnieuw volop van genieten", zegt Huts.

Twee pijnpunten

Al zijn er toch nog wel twee 'pijnpunten' die de stad en de concessiehouder dringend willen aanpakken op zeer korte termijn. "Het terrein van de minigolf is dringend aan herstelling toe, en ook de openbare toiletten moeten anders, want die worden te vaak beschadigd door vandalen."