Sluwe dieven weten zware beveiliging opnieuw te omzeilen. Eigenaar Proxy Delhaize radeloos: “Ik kan hier mijn matras toch niet leggen of gewapend rondlopen?!”

De dieven wisten alle beveiliging te omzeilen
Bollen De dieven wisten alle beveiliging te omzeilen
De Proxy Delhaize aan de Leuvenselaan in Kumtich is ondanks de zware beveiliging opnieuw het doelwit geworden van inbrekers. De daders droegen thermische pakken, waardoor het warmtegevoelig alarm niet in werking trad en ze drie uur lang rustig hun gang konden gaan. Na de vijfde inbraak is uitbater Wilfried Hombroeckx radeloos: “Wat kan ik nog doen?”

Het waren de medewerkers die deze ochtend rond 7.30 uur vaststelden dat er was ingebroken. De dieven moeten de inbraak wel zeer goed voorbereid hebben. Vermoedelijk kwamen de daders via de achterzijde van het gebouw om niet langs de straatzijde opgemerkt te worden. In het dak maakten ze een gat van ongeveer 50 op 60 centimeter om de zaak binnen te dringen. Om het alarm te kunnen omzeilen en niet in werking te laten treden, hadden ze ook nog eens thermische pakken aan en waren volledig gemaskerd. Voor zaakvoerder Wilfried Hombroeckx, die de winkel al dertig jaar runt, is dit al de vijfde inbraak. “Wat kan ik nog meer doen? De beveiliging is al maximaal en toch weet men dit te manipuleren”, zucht de man.

De dieven maakten een gat van ongeveer 50 op 60 centimeter
Bollen De dieven maakten een gat van ongeveer 50 op 60 centimeter

In al die jaren is het reeds de vijfde inbraak waarvan de vierde maal de daders langs het dak wisten binnen te dringen. Ook al is de beveiliging “extreem” te noemen, konden de dieven ongestoord hun slag slaan. “Ik weet niet wat ik nog meer kan doen”, zucht Wilfried. “Ik kan hier toch moeilijk mijn matras leggen of hier ‘s nachts gewapend rondlopen? Buiten het feit dat ze zich van het zicht van de straat wisten te onttrekken, waren ze héél goed voorbereid. In de zaak hangen tal van sensoren. De inbrekers weten het beter dan ik blijkbaar want die sensoren geven blijkbaar enkel alarm in combinatie van beweging mét warmte. Volgens de eerste vaststellingen van politie en labo droegen de dieven een thermisch pak en maskers. Zo konden ze dus ongestoord tewerk gaan.”

ANPR-camera

“Rond 20 minuten na middernacht hebben ze toegeslagen om vervolgens toch een uur of twee à drie ongestoord te werk te gaan. Dat hebben we kunnen zien op de camerabeelden. Vervolgens zijn ze te voet vertrokken richting Tienen waar dan vermoedelijk hun wagen stond, om de camera’s aan de straatzijde te vermijden en ook de ANPR-camera die hier wat verder in de richting van Leuven staat. Dat kan allemaal geen toeval meer zijn. De dieven waren minstens met twee, het kunnen er ook drie of meer zijn geweest. Op de beelden herken je ze niet, ze waren zoals ik al zei volledig gemaskerd. Alle sigaretten namen ze mee, en ook alle postzegels van het B-post verkooppunt. Dat alleen al is voor een kleine 20.000 euro buit. Op het eerste zicht lijkt er niets anders gestolen, al moeten we dit nog nagaan op de camerabeelden. Een hele klus, aangezien er maar liefst 28 camera’s zijn.”

Bovenop de buit is er ook nog de schade aan het gebouw en moest de winkel noodgedwongen tot kort voor de middag gesloten blijven voor het sporenonderzoek. Toch wil Wilfried de moed niet laten zakken. “Het dak zal vandaag nog hersteld worden en uiteraard zullen we nagaan of er toch nog een mogelijkheid is voor extra beveiliging.”

Dieven maakten een gat in het dak van de winkel
Bollen Dieven maakten een gat in het dak van de winkel
De winkel bleef tot iets voor de middag noodgedwongen gesloten
Bollen De winkel bleef tot iets voor de middag noodgedwongen gesloten
TIENEN-inbraak proxy Delhaize
Bollen TIENEN-inbraak proxy Delhaize
Ook het labo kwam ter plaatse
Bollen Ook het labo kwam ter plaatseReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.