Slechts twee Hagelandse burgemeesters nemen officieel deel aan Tournée Minérale

Anderen houden alcoholverbruik toch nauwlettend in de gaten

Jo Roggen neemt net als Chris Vervliet voor de derde keer deel aan Tournée Minérale
Bollen Jo Roggen neemt net als Chris Vervliet voor de derde keer deel aan Tournée Minérale
Tournée Minérale is bijna halfweg, maar slechts twee van de vijftien Hagelandse burgemeesters zijn ingeschreven voor de actie. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet bezig zijn met hun alcoholverbruik, integendeel. “Als je het verspreidt over een jaar, haal je toch meer resultaat dan wanneer je een maand helemaal niets zou drinken”, reageert Hans Vandenberg van Bekkevoort.

Jo Roggen van Geetbets neemt voor de derde keer op rij deel. “Ik probeer dan ook in de maand februari wat kilo’s kwijt te geraken van alle etentjes en recepties van de kerst- en nieuwjaarsperiode. Aangezien het sporten in de winter sowieso op een lager pitje staat, komen de kilo’s er elk jaar gemakkelijker bij en gaan ze er moeilijker terug af, dus ideaal om Tournée Minérale als trigger te hebben. Ik vind het ook gewoon een leuk concept. Het motiveert ook wel als je weet dat er meerdere mensen aan meedoen binnen het werk of in je directe omgeving. Tot nu toe lukt het goed. Ik zeg meteen aan het begin van een feest of een bezoek dat ik geen alcohol drink en iedereen respecteert dat.”

Compenseren met snoep

Ook Chris Vervliet van Boutersem neemt voor de derde keer deel. “De vorige keren steeds met succes, dus het zal nu ook wel lukken. Februari is in tegenstelling tot januari niet meer de ‘receptiemaand’ dus dat valt best mee. Ik moet wel oppassen om niet te compenseren met snoep. De moeilijkste momenten zijn wanneer ik na een lange vergadering thuiskom en even rustig in de zetel ga zitten om te ontspannen. Tournée Minérale is voor mij meestal ook een aansporing om wat regelmatig te beginnen sporten en de voorbije jaren heb ik dan telkens drie maand later deelgenomen aan de 20 kilometer van Brussel.”

Ook Chris Vervliet neemt voor de derde keer deel aan Tournée Minérale.
Bollen Ook Chris Vervliet neemt voor de derde keer deel aan Tournée Minérale.

Marc Wijnants van Linter neemt niet deel. “Sinds een paar jaar beperk ik het alcoholgebruik gedurende de weekdagen tot quasi nihil. Mijn conditie gaat immers voorop. In de winter ga ik wekelijks joggen en in de zomer fietsen. Tijdens het weekend kan ik dan genieten van een pintje.” Ook Stefaan Devos van Kortenaken neemt niet deel. “Ik vind het concept ook nogal commercieel. Ikzelf ben wel sinds begin 2019 bezig met het matigen van het alcoholgebruik. Alcohol hoort niet met mijn mandaat als burgemeester, zeker niet als ik op weg ben met de auto.”

Nog inpikken

Jean-Pierre Taverniers van Hoegaarden deed zijn Tournée Minérale al in januari en met succes. Boudewijn Herbots van Zoutleeuw had zich voorgenomen om mee te doen. “Maar helaas: de geest is sterk maar het vlees gewillig. Ik probeer vanaf de 15de toch nog in te pikken. Het concept vind ik zeker zinvol. Het is goed even stil te staan bij het, voor mij althans, nogal gemakkelijk grijpen naar een pintje of glas wijn.” Peter Reekmans van Glabbeek doet resoluut niet mee. “Gezond leven doe je elke dag en moet je niet als hype doen. Op weekdagen drink ik geen alcohol, enkel op recepties, en als ik uit ga, drink ik wel iets, maar steeds met mate.”

Verjaardag

“Ik verjaar op 4 februari en dan drink ik graag een glaasje”, zegt Gino Debroux van Landen. “Vorig jaar heb ik in januari geen alcohol gedronken omdat ik toen in voorbereiding was van de marathon. Ik had daar toen geen moeite mee. In het verleden heb ik ook al langere tijd geen alcohol gedronken, maar dat was nooit in februari. Ik vind het concept wel leuk om mensen bewust te maken van hun alcoholgebruik. Bovendien merk ik dat de horecasector zich ook meer begint aan te passen door een ruim gamma van alcoholvrije dranken aan te bieden.”

Katrien Partyka van Tienen is niet ingeschreven. “Maar ik probeer me er wel aan te houden. Het werkt echt goed om mensen te laten stilstaan bij alcoholverbruik. Voor jongeren bijvoorbeeld zetten we in Tienen samen met de jeugdraad acties op touw tegen overmatig drinken. Ik vind het erg belangrijk dat er bijvoorbeeld een voldoende aanbod non-alcoholische drankjes zijn op fuiven. Op recepties en vergaderingen drink ik sowieso nooit alcohol. Thuis drink ik nooit, bij speciale gelegenheden kan ik op café wel echt genieten van een frisse Hoegaarden of Trappist. Op die manier probeer ik bewust om te gaan met alcohol. Ik heb het daar helemaal niet moeilijk mee.”

Hans Vandenberg van Bekkevoort neemt niet deel maar is er wel bewust mee bezig. “Eigenlijk ben ik het heel jaar door zuinig op alcohol. In januari zijn er veel recepties, maar ik drink dan hooguit een glas wijn. Als je het verspreidt over een jaar haal je toch meer resultaat dan wanneer je een maand helemaal niets zou drinken.” 

Schone schijn

Manu Claes van Scherpenheuvel-Zichem en Rudi Beeken van Tielt-Winge doen niet mee, net als Gwendolyn Rutten van Aarschot. Bert Ceulemans van Begijnendijk ondersteunt wel de aandacht die Tournée Minerale geeft aan alcoholgebruik. “De actie wil duidelijk maken dat je heel bewust moet leren omgaan met drank. Toch heb ik zelf niet meegedaan. Iedereen moet voor zichzelf de keuze kunnen maken wanneer je iets drinkt. Je moet eerlijk zijn tegenover jezelf. Een maand lang helemaal niets drinken is eigenlijk een beetje de schone schijn ophouden.”

Christophe De Graef van Diest drinkt sinds hij burgemeester is, vrijwel geen alcohol meer. “Dat valt me niet eens zwaar. Zelfs tijdens recepties hou ik het bij fruitsap of water. Ten hoogste drink ik één glas, als ik zin heb. Ik heb mezelf dikwijls periodes opgelegd waarin ik geen druppel aanraak. Tournée Minérale vind ik persoonlijk een te opgeblazen actie. Iedereen moet de vrije keuze hebben om iets wel of niet te doen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.