Slechts tien procent van Photovoltech-gebouw wordt benut: “We blijven op zoek naar nieuwe huurders”

Photovoltech werd in 2012 failliet verklaard.
Bollen Photovoltech werd in 2012 failliet verklaard.
ING Lease is op zoek naar huurders voor het gebouw van Photovoltech aan de Grijpen. Zonnencellenfabrikant Photovoltech ging in 2012 failliet. Sindsdien werd er nog maar weinig bedrijvigheid gespot in deze grote bedrijfsruimte, die in 2001 gebouwd werd, en dus lopen de kosten op.

Photovoltech was met 276 tewerkgestelde mensen een grote economische speler in het Tiense. De klap was dan ook groot in 2012 toen bekend geraakte dat het bedrijf de boeken moest toe doen wegens productie-overcapaciteit op de wereldmarkt van de fotovoltaïsche cellen en de dumpingprijzen van Aziatische bedrijven. Het gebouw, dat uit 29.000 vierkante meter loodsruimte en ruim 4.000 vierkante meter kantoorruimte bestaat, kwam zo onverwacht leeg te staan.

Niet evident

Eigenaar ING Lease besloot het gebouw in 2013 in te richten als businesscenter omdat het pand te groot en te duur is om het aan één firma te verkopen of te verhuren. De hoop was om tegen 2016 een bezettingsgraad van 75 procent te halen, maar dat doel werd niet gehaald. Vandaag is slechts tien procent van de ruimte benut. “Na de vereffening van onze leasingnemer, Photovoltech, is ING Lease inderdaad op zoek naar een nieuwe gebruiker of meerdere gebruikers voor de site”, zegt Joëlle Neeb van ING Lease. « De uitdaging van het gebouw is dat het specifiek voor één onderneming met een welbepaalde productieactiviteit is ontworpen. En dat maakt de zoektocht naar een nieuwe bewoner niet evident. Zo hebben we een deel, ongeveer tien procent, kunnen verhuren aan Soltech, die een gelijkaardige activiteit heeft als Photovoltech, en hebben we al meerdere gebruikers gehad waaraan we delen van het gebouw voor kortere perioden hebben ter beschikking gesteld.”

Even werd er geopperd om een betalende parkeergarage met een groot aanbod van aanvullende diensten voor parkeerders, zoals kinderopvang, tijdelijke verhuring van vergaderruimtes en kantoorunits, fitnesscenter, boodschappenservice, horecagelegenheid, autoverhuur en leenfietsen te maken, maar dat project bleek niet haalbaar. “Onze doelstelling blijft om het volledige gebouw op te vullen”, aldus Joëlle Neeb. “Om die reden houden we het in een goede staat van onderhoud zodat het onmiddellijk beschikbaar is voor potentiële gebruikers. Gezien de omvang van de site spreekt het voor zich dat dit kosten met zich meebrengt.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roland Jeronimus

    Het plan om er een parkeergarage van te maken is nog steeds actueel. Alleen de gemeente Tienen is tegen omdat het betalend wordt. Een van de grootste en meest klantvriendelijke parkeergarage in België met faciliteiten waarvan de parkeerder volop gebruik kan maken, met de mogelijkheid om de parkeerkosten met een BTW factuur op de werkgevers door te belasten. Daarnaast de mogelijkheid om het ziekenhuis achter het station te bouwen, boven op het openbaar vervoer en het winkelcentrum.

  • Peter Berg

    Niet moeilijk, als je naar de website op de affiche gaat blijkt het pand onvindbaar...