Schapen van Ouessantras grazen op de StadsAkker

Wannes en Domien met schaapjes Mien en Mona
Geert Mertens Wannes en Domien met schaapjes Mien en Mona

Op het terrein van de StadsAkker, gelegen aan de Houtemstraat, grazen voortaan enkele schaapjes van het Ouessantras. “In de proefperiode wordt gestart met twee schapen: een ooi en haar lam”, aldus opbouwwerker Iris Verhoeyen van Riso Vlaams-Brabant. Eén van de twee is zwanger. “Later komen er mogelijk nog twee schapen bij. Behalve voor de gezelligheid zullen de dieren mee zorgen voor het ecologisch beheer van de StadsAkker. Dat betekent dat ze het gras zullen kort houden.”

Boer Wannes Suttels, vrijwilligers en initatiefnemend schapenscheerder Domein Geladé nemen de zorg voor de schapen op. “Het zijn eigenlijk Bretonse schapen, ze leven normaal op een eiland voor de kust van Bretagne”, zeggen ze. Dat noemt l’ile de Ouessant. 

“Waarom we voor deze dieren hebben gekozen? Ze zijn heel sterk, weinig vatbaar voor ziektes en hebben bijna geen verzorging nodig. Als ze geen water meer hebben, nemen ze vocht tot zich door het drinken van de dauw van planten. Ook het werpen van lammetjes gebeurt volledig zelfstandig. De dieren kunnen ook tegen erg lage en hoge temperaturen waardoor ze het hele jaar buiten kunnen doorbrengen.”

De schaapjes zijn volgroeid erg klein. “Ze worden maximaal 49 centimeter hoog.” Na de kippen en de bijen zijn de schapen de derde diersoort die wordt gehouden op de StadsAkker tussen het Sint-Jans-ziekenhuis en het Sociaal Huis.

De schaapjes zijn in trek bij de kindjes.
Geert Mertens De schaapjes zijn in trek bij de kindjes.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.