Schanskorf voor de bever op de Sint-Helenasluis

Na overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij zal er begin 2018 een schanskorf worden geplaatst zodat er geen bevers meer kunnen vastzitten.

Dat maakt schepen van Dierenwelzijn Ine Tombeur (N-VA) bekend. Eind augustus kwam een bever vast te zitten in de Sint-Helenasluis ter hoogte van warenhuis Delhaize. Drie jaar geleden deed zich hetzelfde incident voor op dezelfde locatie. In beide gevallen stierf het diertje uiteindelijk, ondanks de hulp die er geboden werd.


De VMM zal de plaatsing van de korf op zich nemen.


"De schanskorf van 50 centimeter dik komt er afwaarts de stuw Borggracht, waarop de bever kan rusten", aldus schepen Tombeur. "Hierop komt een vooraf ingezaaide biodegradeerbare geotextiel. Het project wordt opgenomen in het nieuwe oeverherstelbestek dat binnenkort wordt aanbesteed." Vanuit de MAR zijn er enkele bedenkingen bij deze oplossing van VMM. "Er zou dus een rustplaats voor de Bever gemaakt worden, maar daarmee kan de bever nog altijd niet weg. Het meest doeltreffend zou een rooster boven de schutplaats zijn, zodat de bever niet over die sluis en dus niet in de Borggracht kan en automatisch naar de open Gete wordt geleid. Daarnaast is het bedenkelijk dat een plank de bever gaat 'lokken' om erop te klimmen en zo de kuil te verlaten." (VDT)