Roger is nog maar eens vier kippen kwijt: “Alstublieft, neem maatregelen tegen ‘moordende marters’

Roger met zijn kadavers na passage van een marter.
VDT Roger met zijn kadavers na passage van een marter.
Roger Hoebrechts uit de Wijnmeerstraat in Oplinter is het beu dat zijn raskippen elke keer opnieuw gedood worden door een marter. “Al voor de vijfde keer op twee jaar tijd is hier een ‘martermoord’ gepleegd”, zegt hij met een diepe zucht. “Misschien kunnen er door de overheid eindelijk eens maatregelen genomen worden?”

Roger houdt al jaren kippen, althans dat probeert hij toch. “Ik vind het fijn om kippen te hebben, omdat deze zorgen voor een beter milieu, voor eieren, minder etensresten en dus minder afval en gewoon omdat het aangenaam is om deze dieren te houden. Ze hebben achteraan de tuin een mooie, groene buitenruimte tussen bomen en struiken en ’s nachts kunnen ze terecht in het kippenhok.”

Opgeschrikt

Het kippenhok moet voorkomen dat een marter ’s nachts tussen de dieren geraakt. “Ik snap niet hoe de marter  in het hok is kunnen geraken. Een opening heb ik niet meteen gevonden, maar een marter heeft maar een klein gaatje nodig om overal binnen te dringen.” Dit keer sneuvelden vier van de vijf kippen. Ook de haan bleef gespaard. “Normaal beschermt de haan zijn kippen, maar deze was nog jong en heeft het waarschijnlijk niet voor de kippen opgenomen. Dat niet alle dieren dood zijn, doet vermoeden dat de marter plots opgeschrikt werd en de vlucht heeft genomen.”

Dit zijn de overblijvers. "Vermoedelijk werd de marter opgeschrikt door iets en heeft hij zijn moorden gestaakt."
VDT Dit zijn de overblijvers. "Vermoedelijk werd de marter opgeschrikt door iets en heeft hij zijn moorden gestaakt."

Ook bij de buren zijn er kadavers teruggevonden in de tuin. “Dit moet echt eens gaan stoppen”, zegt Roger. “Mensen mogen ook niet zomaar ergens inbreken en gaan moorden. Waarom mogen marters dat wel? Omdat ze beschermd zijn? Wij, de slachtoffers, hebben dan blijkbaar geen rechten en wij blijven zonder schadevergoeding achter, want de verzekering dekt dit verlies niet. Een raskip kost gemiddeld 10 euro per stuk. Ik ben er zeker al vijftien kwijtgeraakt.”

Herkenbare keutels

En dat een marter de boosdoener is, daar twijfelt Roger niet aan. “Ik heb hier overdag al enkele exemplaren zien rondlopen. Want het is ook al gebeurd dat mijn kippen op klaarlichte dag gedood zijn. Die beesten schrikken daar niet voor terug. En ik heb ook al keutels van marters teruggevonden. Elk dier heeft zo zijn eigen vorm van uitwerpselen. En die van de marter herken ik uit mijn boeken over die dieren.”

Roger zegt zeker niets tegen de natuur te hebben. “Ik ben zelfs lid van Natuurpunt, maar huisdieren laten uitmoorden in hun eigen hok is een brug te ver. In het verleden werd zelfs een van mijn katten gebeten door een marter. Het diertje stierf wat later aan zijn verwondingen. Met de verkiezingen in het vooruitzicht pleit ik dus heel graag voor extra beschermingsmaatregelen voor huisdieren in het algemeen en dus ook voor kippen.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sofie VG

  "waarom mogen mensen niet moorden en marters wel" serieus?! Ga je ook boos zijn op de beer die zalm eet of de leeuw die gazelles eet? Das da beestje zijn natuur. Voor hem is het niet moorden maar overleven. Komaan! Wat wil je dat de overheid doet? Ervoor zorgen dat het dier uitsterft? Jammer voor je kippen maar je bent niet realistisch om dit af te schuiven op de overheid.

 • Giedo Claesen

  Tja mijnheer, ik ben van mening dat vloeken ook niet mag. Dus hier geld de regel : ieder voor zich en God voor ons allen. Denk gij dat de zakkenvullende regering anders denkt. Alleen dat,"God voor ons allen denken zij er niet bij".

 • Marianne Van den Lemmer

  Een heel stevig marter-en vossenvrij kippenhok bouwen. Dat kan de overheid niet voor jou doen...

 • Patrick Meuleman

  Het is inderdaad zo dat wij alles waar wij nadeel van ondervinden moeten ondergaan.Wij hebben wel regels en wetten nodig,anders zou het hier een chaos worden;maar het is volgens mij ook omdat alles beschermd is en wordt dat bepaalde dieren sterk in aantal vermeerderen en ze alzo ook dichter bij de mens komen.Meer dieren betekent ook dat het voedselaanbod evenredig vermindert.Wij komen ook steeds dichter bij hun natuurlijke biotopen en daar knelt het schoentje.Wat was er eerst:de kip of het ei??