Rode Kruisarts start revalidatiecentrum

VINCENT LEJEUNE (48) HOUDT INTERNATIONALE MISSIES IN OORLOGSGEBIED VOOR BEKEKEN

Vincent Lejeune in zijn nieuwe revalidatiepraktijk 'Synchroon'.
Bollen Vincent Lejeune in zijn nieuwe revalidatiepraktijk 'Synchroon'.
Kinesitherapeut Vincent Lejeune (48) uit Wommersom heeft zopas een gloednieuwe revalidatiepraktijk 'Synchroon' opgericht aan de Hannuitsesteenweg in Bost. Na tien jaar buitenlandse missies met het Internationale Rode Kruiscomité wil Vincent al de gruwel een beetje verwerken en met zijn gezin tot rust komen. "Al zie ik in de revalidatiepraktijk zeker ook een grote uitdaging voor mezelf."

Heel nieuw is het gegeven van een eigen zaak niet voor Vincent, want na zijn studies had hij vijftien jaar lang een zelfstandige praktijk aan de Sliksteenvest in Tienen. Daarmee volgde hij ook zo'n vier jaar de toenmalige judotop van België, met onder andere Ulla Werkbrouck en Harry Van Barneveld op. Vincent gaf zijn praktijk op om aan de slag te gaan in Pellenberg. "Eens daar kreeg ik een mail van iemand van het Internationale Rode Kruiscomité met de vraag of ik geen interesse had om mee op missie te gaan, eerst in Nepal en Kashmir en nadien in Soedan, waarvan mijn vrouw afkomstig is. Daar ben ik samen met mijn gezin een jaar gebleven. Nadien ben ik nog ongeveer zeven jaar onderweg geweest, soms alleen of soms met de hele familie."

Vincent tijdens een van zijn buitenlandse missies voor het Rode Kruis.
Bollen Vincent tijdens een van zijn buitenlandse missies voor het Rode Kruis.

Erge gruwel gezien

Vincent trok in de voorbije tien jaren onder meer naar de Palestijnse stad Nablus, Oost-Timor, Nepal, Angola, Tsjaad en Niger. "Maar nergens was de gruwel zo erg als in de Centraal Afrikaanse Republiek waar een burgeroorlog aan de gang was", zegt hij. "Daar ben ik echt nuttig geweest en heb tal van oorlogsslachtoffers weer zo snel mogelijk op de been gebracht. Uiteraard heb ik ook heel wat gezien, waaronder heel wat machete- en vuurwapenletsels. Zo had een 18-jarige jongen een diepe snijwonde aan de keel. Na een chirurgische ingreep begon voor hem een lange revalidatie, maar hij slaagde er in om de draad weer op te nemen. Zijn verhaal toont aan hoe fysiek en mentaal belastend zo'n missie kan zijn, maar tegelijk ook hoeveel voldoening je uit zo'n werk haalt."

Gezinnetje verwennen

Het laatste jaar bracht Vincent met zijn gezin door in Togo, waar hij als teamleider van een revalidatieprogramma werd ingezet. "Toen ik merkte dat ik meer achter mijn bureau zat dan op het veld, besloot ik deze opdracht vroegtijdig stop te zetten. Ik had ook het gevoel dat ik opnieuw rust nodig had, tijd voor mezelf en mijn gezin, even proberen om alles wat ik gezien en meegemaakt had, te verwerken. Maar aangezien ik niet echt een zittend gat heb en steeds op zoek ben naar nieuwe uitdagingen, besloot ik opnieuw een praktijk te beginnen."


Of de laatste tien jaar het leven van Vincent veranderd hebben? "Ongetwijfeld. Ik heb er vooral bijzonder veel uit geleerd, zoals het steeds zoeken en vinden van de beste oplossingen en het sluiten van compromissen zonder je broek te hoeven aftrekken. Ik ben vooral mijn vrouw dankbaar dat zij me al die kansen gegeven heeft om mijn ding te doen. Nu is het aan mij om haar en ons gezinnetje te verwennen." Alle info over de nieuwe praktijk van Vincent vind je op www.synchroon.net.